Seçmen kayıtlarını oturmadıkları köye yaptırdılar, 850 lira ceza aldılar

Eskişehir'in merkez Keskin köyünde, 30 Mart yerel seçimleri öncesi sahte seçmen kaydı skandalı yaşandı.

Google Haberlere Abone ol
Seçmen kayıtlarını oturmadıkları köye yaptırdılar, 850 lira ceza aldılar

Eskişehir'in merkez Keskin köyünde, 30 Mart yerel seçimleri öncesi sahte seçmen kaydı skandalı yaşandı. Gelen seçmen listelerindeki 30 ismin köyde ikamet etmediğinin fark edilmesi sonucu yapılan itiraz üzerine, konuyla ilgili çalışma başlatıldı. Söz konusu 40 kişinin merkez Tepebaşı ilçesinde ikamet etmelerine rağmen nüfus müdürlüğüne giderek ikametlerini Keskin köyüne aldırdıkları, ancak buna rağmen halen söz konusu ilçede ikamet ettikleri ve kayıtlarının burada olduğu belirlendi.

Jandarma ve muhtarlığın yaptığı araştırma sonunda ortaya çıkarılan olayla ilgili söz konusu 30 kişiye İlçe Seçim Kurulu tarafından 'sahte adres beyanında bulunmaktan’ dolayı 850’şer TL para cezası kesildi. Ayrıca, bu 30 kişinin oy kullanma işlemlerinin durdurulduğu iddia edildi.

Merkez Tepebaşı ilçesine bağlı Keskin Köyü Muhtarı Ali Büyük, gelen seçmen listelerinde köyde ikamet etmeyen yabancı isimleri gördüklerini ve çok şaşırdıklarını söyledi. “Geçen ay içerisinde muhtarlığa seçmen listeleri geldi. Listelerde gördük yabancı isimleri.” diyen Muhtar Büyük, yapılan itiraz üzerine seçim kurulu başkanlığı yapan hâkimin konuyla ilgili tahkikat yapması için jandarmayı görevlendirdiğini belirtti. Muhtar Büyük, yaşananları şöyle anlattı: “Jandarma geldi, gerekli çalışmayı yaptık. Bazı şahısların burada oturmadığı belirlendi. Bu şahıslar isimlerini sadece seçmen listesine nakil ettirmişler, yani yazdırmışlar. Köyümüze, muhtarlığa herhangi bir nakil işlemi olmadı. İkamet nakillerini muhtarlığa bildirmediler, böyle bir başvuru da yok.”

Yapılan inceleme sonrasında söz konusu kişilerin seçmen listelerine yanlış ikamet beyanı verdiklerini, jandarmanın ve kendisinin bu durumu İlçe Seçim Kurulu ve Nüfus Müdürlüğü'ne bildirdiğini anlatan Muhtar Büyük, “Bu şahıslar, merkez Tepebaşı ilçesinde ikamet ediyorlar. Halen kayıtları oradaki muhtarlıkta gözüküyor. Nakil beyanına rağmen buraya kayıtlarını almadılar. Bu kişiler, köyden 15-20 sene olmuş gideli. İtiraz üzerine bu olay meydana çıktı. Bu şekilde yapan 30 kişi ceza aldı.” diye konuştu.

Nüfus Müdürlüğü'nün kendisine bir yazı göndererek, bu kişilerin durumunu sorduğunu aktaran Muhtar Büyük, “Bu şahısların köyde ikamet etmediğini, kayıtlarının burada olmadığını bildirdim. Zaten burada oturmuyorlar. İlçe Seçim Kurulu, Nüfus Müdürlüğü aracılığıyla bu kişilere yanlış beyan vermekten para cezası verdi, 850 lira. Eğer bu kişiler yakalanmasaydı seçimleri mutlaka etkilerdi. 30-40 oy epey bir oy.” ifadesini kullandı.


CİHAN

Yorumlar