Seçim öncesi 4 gün tatil

Turizimcilere göre, 29 Ekim'i 1 Kasım'a bağlayıp 4 günlük yaratsa bile pazar günü erken dönüp oy kullanacak; seçim olmasa 150 bin olacak olan yerli turist sayısı da 75 binde kalacak. Şirketler, turları pazar gününe erken dönüş koyarak cazip hale getirecek.

Google Haberlere Abone ol
Seçim öncesi 4 gün tatil

Henüz resmi olarak erken seçim tarihi açıklanmamış olsa da, muhtemelen 1 Kasım Pazar günü Türkiye sandık başına gidecek ve yaklaşık 59 milyon seçmen oy kullanacak. 1 Kasım turizm için yüksek sezona denk gelmiyor; ancak 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nın perşembe gününe gelecek olması milyonlarca çalışan için cuma günü de izin alarak 4 günlük tatil yapma fırsatı anlamına geliyor.
Habertürk gazetesinden Meltem Ersoy'un haberine göre turizm sektörü temsilcilerine göre, 4-5 günlük bu tür tatiller yaklaşık 150 bin kişilik bir ekstra hareketin oluşmasına yol açıyor. “Beyaz Türkler oy kullanmaya dönmüyor, tatiline devam ediyor” görüşüne tam olarak katılmayan turizmciler, seçimin tatile çıkan kişi sayısını da tatil süresini de yakından etkilediğini dile getiriyor.
ERKEN DÖNÜŞ KOYDUK
Pronto Tur Yönetim Kurulu Başkanı Ali Onaran, paket tur harici bireysel seyahatlerin de olması dolayısıyla bu tür tatillerde sayıların çok kolay saptanamadığını söylerken, “Yine de önceki yıllardan elde ettiğimiz deneyimler ışığında 150-200 bin kişilik artı bir hareket beklemek yanlış olmaz. Fakat seçim nedeniyle bu rakam yarı yarıya düşer” diyor. Onaran, herhalükârda tatile çıkacak olanların da pazar günü erken saatte dönerek oy kullanmak isteyeceklerini, bu nedenle kendilerinin de o tarihteki turlara pazar erken dönüş koyduklarını dile getiriyor.
YURTDIŞI TURLARDA İPTAL VAR

Anı Tur Yönetim Kurulu Başkanı Veli Çilsal da, seçimin 29 Ekim’in ertesine gelmesinin turizmi olumsuz etkilediğini belirterek “Özellikle yurtdışı turlarda iptaller var. Dönüşte mutlaka oy kullanmak isteyenler çoğunlukta” diyor. Yurtiçi turlarda da dönüş saatini ayarlamak isteyenlerin olduğunu kaydeden Çilsal, şöyle devam ediyor: “Turizm artık kitlesel bir olgu. 300 binler, 500 binlerden bahsediyoruz. Yani arada 3 bin-5 bin kişi tatilden dönüp oy kullanmıyor olabilir, ama toplam içinde çok küçüktür. İç pazardan 150 bin kişilik talep 75 binlere rahat düşecektir.”
"OKULLARIN GEÇ AÇILMASI 29 EKİM'E KADAR TATİL İŞTAHINI ZATEN AZALTIR"
Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Osman Ayık, okulların açılmasının Kurban Bayramı sonrasına ertelenmesinin turizmi çok olumlu etkilediğini vurgularken, ekim ayı sonuna kadar devam edecek bu yoğun hareket döneminden sonra yurtiçinde tatil iştahının zaten daha az olacağını öngördüklerini söylüyor. Ayık, “Bizim insanımız için zaten ekim sonu kasım başı deniz sezonu değildir. Dolayısıyla çok yoğun talep zaten olmaz” derken, yurtdışına talebin olumsuz etkilenebileceğini, ancak tam etkilerin görülmesi için tarihin biraz daha yaklaşması gerektiğini ifade ediyor.
Jolly Tur Yönetim Kurulu Başkanı Mete Vardar da, yurtdışı turlarında rezervasyonun 6-7 ay öncesinden alındığının altını çizerek “Biz yurtdışında henüz iptal almadık. Ama yeni rezervasyonların durumu önümüzdeki birkaç ügünde belli olur. Yurtiçinde ise zaten çok yoğun satış alınan bir dönem değil” diyor.

-Hürriyet-

Yorumlar