Seçim Dönemi Diş Kırılmaları Artıyor

Seçim dönemi atmosferi ve son dönemde yaşanan siyasi gelişmeler, ağız ve diş sağlığı konusunda ilginç bir veriyi ortaya çıkardı.

Google Haberlere Abone ol
Seçim Dönemi Diş Kırılmaları Artıyor

Diş hekimlerinin verdiği bilgilere göre, son iki ay içinde muayenehanelere başvuranların sayısında 4 kat artış olduğu ortaya çıktı. Stres, kaygı gibi nedenlerle dişini kıran, dış gıcırdatmaya başlayan kişilerin dikkatle takip edilmesi gerektiğini belirten uzmanlar, hastalarına 'gündemden uzak durun' çağrısı yaptı.

Toplumu etkileyen söylem ve gelişmelerin insanlar üzerindeki etkisi kaçınılmaz bir gerçek. Bu gerçeğin bir yönü de diş hekimlerine gelen hasta sayısı ve niteliği ile kendini gösterdi. Diş hekimi Ali Rıza Altun'un verdiği bilgilere göre seçim ortamı ve siyasi ortamdaki gerginlikler hastalara da yansıdı. Altun, daha önce mesela yılda 50 kere karşılaştıkları dış kırılması, diş gıcırdatma gibi vakaların son iki ay içinde neredeyse 4 katına çıktığını kaydetti.

Sadece muayenehanede değil, sokakta da insanların bu gibi şikayetleri kendilerine ilettiğini belirten Altun, "İlk sordukları soru sabah kalktığımızda ağrı oluyor? Tabi bu strese bağlı. Muayenehaneye inanın ağzında köprü kaplaması olan bir hastanın köprülerinin kırılmış halde geldiğini biliyorum. Sabahleyin arıyorlar bütün gece çenesini sıkmış bir şekilde. Maalesef bu tür hastalarımızda artış var." dedi.

Ülke gündemindeki konuların insanları gerdiğini belirten Altun, "Toplumun bir bireyiyiz ama gündemi çok fazla takip etmesinler. Hasta geldiğinde hemen ilaç verip tedavi etmiyoruz. Konuşuyoruz ve görüyoruz ki gerçekten gündemin bu şekilde gergin olması insanlarda dış kırıkları, sabahlara kadar uyuyamama gibi sorunlar oluşturuyor. Maalesef bu gerginliğin bizim mesleğimiz açısından bu şekilde bir yansıması var." değerlendirmesinde bulundu.

Altun, benzer şekilde kendilerine başvuranların sayısını örnek vererek açıkladı. Örnek olarak son bir yıl içinde dış kırığı ve gıcırdatma gibi rahatsızlıklarla kendilerine gelen hasta sayısı 50 kabul edilirse, son iki ay içinde bu rakamın 200'e ulaştığını belirtti. Altun, bu durumda bulunan hastalarına stresten uzak bir yaşantı ve özellikle gergin gündemden uzak durmaları tavsiyesinde bulunduklarını ifade etti.

Dış kırıkları ve benzeri rahatsızlıklar için diş hekimlerinin yolunu tutan hastalar da ister istemez gündemdeki gelişmelerden etkilendiklerini ve bunun yansımalarının tesirinde kaldıklarını anlattı.

Yorumlar