'Sebze ve meyveleri şiddetli akan suda yıkamayın'

Fatih Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Hayrettin Mutlu, doğru bilinen mutfak alışkanlıklarının gözden geçirmesini tavsiye etti. Mutlu, "Sebze ve meyvelerin içindeki bazı vitaminler suda çözünür. Bu nedenle sebze...

Google Haberlere Abone ol
'Sebze ve meyveleri şiddetli akan suda yıkamayın'

Fatih Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Hayrettin Mutlu, doğru bilinen mutfak alışkanlıklarının gözden geçirmesini tavsiye etti. Mutlu, "Sebze ve meyvelerin içindeki bazı vitaminler suda çözünür. Bu nedenle sebze ve meyveler şiddetli akan suyun altında uzun süre yıkanmamalılar. Sebzeleri bütün halinde suya basarak yıkamak gerekir. Doğrayıp suya basıldığında da vitamin değeri ölür." diye konuştu.

Sebzelerin büyük parçalara bölünmesi gerektiğini aktaran Mutlu, "Sebzeler pişirmeden hemen önce ve büyük parçalar halinde, mümkünse elle bölünmeli veya bıçakla kesilmelidir. Sebzeleri küçük parçalar halinde bölmek veya kesmek alan yüzeyini artırır. Alan yüzeyi ne kadar artarsa vitamin kaybı da o kadar çok olur." dedi. Yemek pişerken tencerenin kapağının kapalı tutulması gerektiğini vurgulayan Mutlu, "Sebze ve meyveler pişirilirken tencerenin kapağı kapalı tutulmalıdır. Çünkü bu şekilde buhar kaybolmaz ve yemeğin pişme süresi kısalır. Sebze ve meyveler mümkün olduğunca kısa sürede ve diriliğini koruyacak şeklide pişirilmelidir. Çünkü B ve C vitamini gibi vitaminler ısıyla kolayca kayba uğrar. Ispanak, brokoli, karnabahar, lahana, bamya, patlıcan ve kabak gibi sebzeler en fazla 10 dakika pişirilmelidir. Fasulye için de 20 dakika pişirme süresi yeterlidir. Bunun için düdüklü tencerede pişirme en sağlıklı yöntemdir. Sebzelerin, makarnanın ve kurubaklagillerin pişirme sularını dökmeyin. Pişirme sularını çorbalara, yemeklere veya soslara eklemek yemeklerin besin değerlerini arttırır." bilgisini verdi.

Meyvelerin kabuklarının soyulması gerekiyorsa mümkün olduğunca ince soyulması gerektiğini aktaran Mutlu, şunları dile getirdi:

"Çünkü sebze ve meyvelerin özellikle dış yapraklarında, kabuğunda veya kabuğun hemen altındaki kısımlarında birçok vitamin ve mineral bulunur. Sebze ve meyvelerin iç kısımlarındaki vitamin ve mineral yoğunlukları daha azdır. Yoğurdun suyunun süzülmesi veya bekletme esnasında oluşan yeşilimsi suyunun atılması vitamin B2 (riboflavin) kaybına neden olur. Riboflavin vücutta önemli işlevleri olan bir vitamindir. Bu nedenle ekmek mayalandırma, bisküvi, pasta ve çorba yapımında değerlendirilmesi sağlık açısından faydalıdır. Meyve ve sebzelerinizi buzdolabına koyarak soğutursanız, besin değerlerini daha yavaş kaybedeceklerdir. Çünkü besinleri soğutmak, vitaminleri ve şekeri yok eden bozulma reaksiyonlarını yavaşlatır. Baklagil, un ve tahıl gibi kuru gıdalara nemin ulaşmasını önlemek, bakteri üremesini geciktirir. Bakteri üremesi geciktirilirse o gıdanın besin değeri daha yavaş kaybolacaktır."

CİHAN

Yorumlar