Sebze fiyatları düştü, meyve cep yakıyor

Antalya Toptancı Hali’nde 17 Mayıs’ta 60 ile 80 kuruşa satılan ihracat domatesi 17 Haziran’da da aynı fiyata pazarlandı. İç piyasada satılan domatesin fiyatı ise düştü. Domates 20 ile 30 kuruş arasında piyasaya sunuluyor. Hal’de meyve...

Google Haberlere Abone ol
Sebze fiyatları düştü, meyve cep yakıyor

Antalya Toptancı Hali’nde 17 Mayıs’ta 60 ile 80 kuruşa satılan ihracat domatesi 17 Haziran’da da aynı fiyata pazarlandı. İç piyasada satılan domatesin fiyatı ise düştü. Domates 20 ile 30 kuruş arasında piyasaya sunuluyor. Hal’de meyve fiyatları cep yakıyor.

Ramazan ayında domates başta olmak üzere biber, salatalık, patlıcan gibi ürünlerin yanı sıra kayısı, çilek ve kirazın da fiyatının artacağı söylentileri gündeme geldi ancak, Türkiye’nin sebze ve meyve merkezi konumundaki Antalya’da bu ürünlere herhangi bir zam yapılmadığı öğrenildi. 2013’te zam şampiyonu olan kabak bu sezon üreticinin elinde kaldı. Çiftçiler 20 ile 30 kuruşa kabağı satamıyor.

Antalya Toptancı Hali’ndeki bazı ürünlerin fiyatı ise şu şekilde oldu: Renkli dolma biberi 1,30 ile 1,80 lira, sivri biber, kokteyl ve salkım domates 60 ile 80 kuruş, çeri domates ise 1,5 ile 2 lira, salatalık 40 ile 50 kuruş, patlıcan 50 ile 60 kuruş, karpuz 25 ile 30 kuruş, kavun ise 40 ile 60 kuruş. Meyve fiyatları ise cep yakıyor. Salihli Kirazı 4,80 ile 5,60 lira, kayısı 2,70 ile 3,20 lira, şeftali ise 2,30 ile 2,80 liraya alıcı buluyor.

ÜRETİCİLER PİYASADAN MEMNUN DEĞİL

Öte yandan hale ürün getiren üreticiler ve komisyoncular piyasanın durgunluğundan, fiyatların az olmasından yana dert yakınıyor. Domates üreticisi Tuncay Yıldız, piyasa ihtiyaçları doğrultusunda domateste çeşitliliği artırdıklarını ifade etti. Ancak ürünlerin masrafları karşılamadığını söyledi. Gübre ve fide maliyetini bile karşılayamadıklarını belirten Yıldız, üretici olarak yaşanan durgunluktan memnun olmadıklarını söyledi.

16 yıldır üreticilik yaptığını anlatan Hacı Topaç ise uzun yıllardan sonra ilk kez piyasanın bu kadar durgunlaştığını dile getirdi. 1998‘de 50 kilogram gübreyi 12 liraya aldıklarını aktaran Topaç, bu yıl ise 25 kilogram gübreye 100 lira verdiklerini söyledi. Piyasa koşullarına göre belirlenen fiyatlarının maliyeti kurtarmaya yetmediğini vurguladı.

Ürünlerin Hal’de düşük fiyata satılabildiğini dile getiren komisyoncu Erol Arı, bu durumun kendi işlerine de olumsuz yansıdığını söyledi. Geçen yıla oranla pazardaki hareketliliğin daha az olduğunu belirterek, yaklaşan Ramazan ayının da piyasayı canlandıracağı yönünde beklentilerinin olmadığını ifade etti. CİHAN

Yorumlar