Sazlıkta hasat zamanı (Tematik)

Sultan Sazlığı eko sisteme olan katkısının yanında her yıl kasım ve şubat aylarındaki hasatla bölge halkının geçim kaynağı oluyor.

Google Haberlere Abone ol
Sazlıkta hasat zamanı (Tematik)

Sultan Sazlığı eko sisteme olan katkısının yanında her yıl kasım ve şubat aylarındaki hasatla bölge halkının geçim kaynağı oluyor. Sazlık alandan kesilen kamışlarla para kazanan köylüler aynı zamanda sazlığın yenilenmesiyle doğaya da katkı sağlıyor.

Kayseri’ye Bağlı Develi ve Yeşilhisar ilçeleri arasında kalan Sultan Sazlığı, adını sultanların avlak yeri olmasından almış. Her yıl binlerce kuşa ev sahipliği yapan sazlık, Türkiye’nin önemli sulak alanlarından biri. Bir dönem yanlış politikalar nedeniyle kuruyan sulak alan, son yıllarda yapılan çalışmalar sayesinde eski günlerine geri döndü.

Sıtma hastalığının yaygın olduğu 1960’lı yıllarda sivrisinek barındırdığı için sazlıkta kurutma çalışmaları başlatılmış. Daha sonra içine açılan drenaj kanalları ile suyu çekilerek tarım faliyetlerinde kullanılmış. Çevresindeki su kaynaklarının önüne barajlar yapılması ile de tamamen kurumaya yüz tutmuş. Yöre halkının söylediğine göre sivri sinekler bile terk etmiş sazlığı. 2006 yılında alanın Milli Park yapılması ile birlikte yeniden kurtarma çalışmaları başlamış. Çevredeki barajlardan su takviyesine başlanmış. Bunun ardından yıllardır tamamlanamayan Zamantı Derivasyon Tüneli’nin 2010 yılında açılmasıyla su seviyesi yıldan yıla artmış. Sultan Sazlığı bugün eski seviyesine doğru adım adım ilerliyor. Bir zamanlar kuruyan sazlıklar yeniden yeşeriyor.

Kuşlar için yavrulama döneminde önemli olan sazlık alan, göç sonrası da bölge halkına geçim sağlıyor. Milli Parklar Genel Müdürlüğü, sazlık alanın temizlenmesi için kontrollü olarak her yıl Sultan Sazlığı’nda kesim çalışması yapıyor. Bu sayede sazlık tabanının bitki kökleriyle yükselmesi engelleniyor. Develi ilçesine bağlı Sindelhöyük beldesi ile Yeşilhisar ilçesine bağlı Ovaçiftlik ve Yeşilova köylerinde yaşayanlar, kasım ayının ilk gününü iple çekiyor. İznin başlamasıyla birlikte sazlıkta hummalı bir çalışma başlıyor. Harman yerini andıran sazlıkta köylüler, önceden belirledikleri alanlarda kamış biçimi yapıyor. Buğday gibi orak ve biçim makineleriyle kesilen kamışlar, yurtdışına ihraç ediliyor.

Sonbahar ile birlikte sazlık içinde suyun yükselmesi köylülerin işini iyice zorlaştırıyor. Yağmura ve soğuğa rağmen kamış biçen köylüler, ürünlerinin ucuza gitmemesi için tüccarlarla sıkı bir pazarlığa girişiyor. Tüccarlar tarafından alınan sazlar, Sindelhöyük köyündeki alanda koni şekilde istifleniyor. Yapılan temizlik çalışmaları sonrası kamışların Avrupa yolculuğu başlıyor. Kalite olarak dünyada iyi bir isim yapan Sultan Sazlığı kamışları, Hollanda, Almanya ve İngiltere gibi ülkelere ihraç ediliyor.

Şubat ayı ile birlikte sazlıkta yasak da başlıyor. Göç zamanı ile birlikte Sultan Sazlığı’ndan yeniden kuş sesleri yükseliyor. CİHAN

Yorumlar