Sayıları 110 bini aşan Türk donörler Türkiye’ye örnek oldu

Kan kanseri, lösemi tedavisinin en etkili yöntemi olan kök hücre örneği bağışı konusunda Almanya’daki Türkler anavatanı üçe katladı.

Google Haberlere Abone ol
Sayıları 110 bini aşan Türk donörler Türkiye’ye örnek oldu

Kan kanseri, lösemi tedavisinin en etkili yöntemi olan kök hücre örneği bağışı konusunda Almanya’daki Türkler anavatanı üçe katladı.Alman Kemik İliği Bilgi Bankası DKMS’e kayıtlı Türk sayısı 110 bini aştı. Almanyalı Türkler bu konuda Türkiye’ye örnek olurken, Türkiye Almanya’dan örnek istiyor. DKMS, Türkiye’de de şube açmayı planlıyor.

Alman Kemik İliği Bilgi Bankası DKMS’e üye Türk bağışçı sayısı 110 bini aştı. Almanyalı Türklerin lösemi ile bu başarılı mücadelesi Türkiye’ye örnek olacak. Alanında dünyanın en büyüğü olan DKMS’nin Türklerle ilgili bu başarısında Türk başkonsoloslukları ve derneklerinden gelen desteğin de payı büyük.

Geçtiğimiz günlerde gerçekleşen bir kampanya da bunu gösterdi. Pulheim kentinde yaşayan 47 yaşındaki üç çocuk babası Ali Öztürk için düzenlenen bağış kampanyasına Köln Başkonsolosluğu, Pulheim ve diğer DİTİB dernekleri tam destek verdi. 100 kişinin görev yaptığı kampanyaya bin 500 civarında insan akın etti.

Geschwister-School-Gymnasium'da yapılan kampanyayı değerlendiren Başkonsolos Hüseyin E. Engin, “Halkımızdan inanılmaz, bizi çok şaşırtan ve sevindiren bir ilgi var. Bu tedavi edilebilir bir hastalık. İnsanlarımızın DKMS’ye donör olarak destek vermeleri gerekiyor. Bir can kurtarmaktan daha büyük mutluluk olamaz.“ dedi.

Başkonsolos, Almanya’da kök hücre bağışı yapan 110 bin Türk donör olduğunu, bu sayının Türkiye’deki rakamın üç katı olduğuna dikkat çekti. Engin şöyle konuştu:“Bu rakam buradaki toplumumuz için gurur verici. Türkiye’ye örnek olacak bir şey. Umarım buradaki duyarlılığı Türkiye’ye de taşıyabiliriz. Hepsi bir veri bankasında toplanıp, dünyanın herhangi bir yerindeki insana bir ümit olabiliyor.

Tabii Türkler açısından benzer DNA bilgileri sayesinde uyuşma ihtimali çok daha yüksek. O yüzden bunu Türkler arasında ne kadar yayabilirsek, bir can kurtarma ihtimalini o kadar arttırabiliriz.“

TÜRKİYE ÖRNEK ARANDIĞINDA ALMANYA’YA BAŞVURUYOR

DKMS görevlisi Demet Kaygusuz da kampanyanın başarılı geçmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Kurum olarak 2006 yılından beri Almanya’da yaşayan Türklere yönelik projeyi devam ettirdiklerini söyleyen Kaygusuz,“Amacımız insanları kök hücre bağışı ve kan kanseri hakkında bilgilendirmek ve tabii ki bankamıza verici olarak kazanmaktır.” diye konuştu.

Konsolosluklar ve basının çok destek olduğuna değinen Kaygusuz, “Kaydolanlar tüm dünya çapındaki arama için açık. Türk donör sayımız 110 bini aştı. Bu çok büyük bir başarı ve devam ediyoruz.“ şeklinde konuştu. DKMS’nin Türkiye’de henüz bir şubesinin olmadığını, ancak bu yönde görüşmeler olduğunu anlatan Kaygusuz, “Türkiye’de bir örnek arandığında bize de başvuruluyor. Türkiye’de çalışma fikrimiz var.“ dedi.

Pulheim DİTİB Dernek Başkanı Şuayb Uçar da bir can kurtarmanın bin canın sevabını almak anlamına geldiğini söyleyerek,herkesten bu konuda duyarlılık beklediklerini söyledi. Uçar, bu konuda Köln civarındaki 48 derneğe de teşekkür etti.
DKMS’de donör olmanın mutluluğunu yaşayanlardan biri de Hıdır Diyen. 2004 yılında kök hücre verdiği İtalyan kadının sağlıklı şekilde yaşadığını söyleyen Diyen, “Bir insanın yaşamını kurtarmanın mutluluğunun tarif edilemez.” dedi.

Kampanyadaki kalabalık aynı zamanda umut oldu. Ali Öztürk'ün eşi Binnaz Öztürk, çocukları Hatice, Sami ve Hakan kampanyada gördükleri kalabalığın kendilerini ümitlendirdiğini söyledi. Babalarının hastalığı üzerine dünyalarının yıkıldığını söyleyen Öztürk’ün çocukları kendilerine ümit veren herkese teşekkür etti. CİHAN

Yorumlar