Savaştan kaçan Suriyelilerin soğukla mücadelesi

Savaştan kaçarak Türkiye’ye sığınan Suriyeliler, kış şartlarıyla mücadele ediyor.

Google Haberlere Abone ol
Savaştan kaçan Suriyelilerin soğukla mücadelesi

Savaştan kaçarak Türkiye’ye sığınan Suriyeliler, kış şartlarıyla mücadele ediyor. İzmir’de, soğukta yaşam savaşı veren Suriyeli ailelerin durumu, görenlerin yüreğini sızlatıyor. Ağaçların altına sığınan aileler, olmayan imkanlarıyla çocuklarını ve kendilerini soğuktan korumaya çalışıyor.

Bornova ilçesi otogar kavşağına sığınan 20 kişilik beş aile de uzanacak yardım eli bekliyor. İki aydır burada kalan Suriyeli sığınmacılar, soğukla mücadele ediyor. Çoğunluğu çocuk ve kadınlardan oluşan mülteciler, kendilerine sağlanacak en ufak bir yardıma bile muhtaç. Yaktıkları ateşle ısınmaya çalışan Suriyeliler, hayırsever vatandaşların sağladığı gıda yardımlarıyla yaşamlarını sürdürmeye çalışıyor. En önemli ihtiyaçlarının yakacak ve barınacak bir yer olduğunu söyleyen ailelerin, kıyafetlerinden başka eşyası bulunmuyor.

Savaşta anne ve babasını kaybeden, Türkiye’ye amcalarıyla birlikte gelen 13 yaşındaki Leyla Esvad, “Soğuklarda donmak istemiyoruz. Sadece barınacak bir yer ya da çadır istiyoruz. Elbisemizden başka bir şeyimiz yok. Burada küçücük kardeşlerime bir şeyler yedirebilmek için yardım bekliyorum. Diğer akrabalarım da aynı durumda. Burada perişan haldeyiz.” dedi. Savaşta ailesini kaybeden küçük Leyla'nın hayali, yeniden okula gitmek. Çevredekilerin getirdiği yeterli olmayan gıdalarla ihtiyaçlarını gidermeye çalıştıklarını anlatan amca Muhammed Esvad ise, “Yiyecek bir şeyimiz yok. Yatacak yerimiz yok. Isınacak yerimiz yok. Çaremiz yok. Ne yapacağımızı bilemiyoruz. Orada zulümden kaçtık, burada soğuk ve açlıkla mücadele ediyoruz. Yetkililerden gelecek yardım elini bekliyoruz.” diye konuştu. Çoluk çocuk perişan bir halde olduklarını belirten Yasin Esvad da, “Biz Türkiye’ye, ülkemizdeki savaştan kaçıp sığındık. Soğuklarda kalacak bir yerimiz yok. Tek derdimiz barınma. Burada soğuklarla savaş veriyoruz.” dedi. Suriyeli çocuklar, “Bu soğuklarda, açık mekanda ne kadar dayanırız bilmiyoruz.” şeklinde konuştu. Öncelikli sıkıntılarının ısınma olduğunu belirten aileler, kalabilecekleri bir çadır istiyor. 20 kişinin, savaş bölgesinden kaçırabildikleri kendi kıyafetlerinden başka eşyası yok. CİHAN

Yorumlar