Savaşta kandırılan Senegallilerin mezar çilesi

Çanakkale Savaşı'nda Türklere karşı savaştırılan daha sonra bize gelen Senegalli Müslüman askerlerin kabirleri Fransız Mezarlığı'nda!

Google Haberlere Abone ol
Savaşta kandırılan Senegallilerin mezar çilesi

Çanakkale Savaşı’nda Türklere karşı savaştırılan Senegalli Müslüman askerler, din kardeşlerine karşı savaştıklarını anlayınca katıksız değiştirdiler fakat ‘Fransa için öldüler” ibaresiyle Hristiyan usullerine kıyasla Fransız Mezarlığı’na gömüldüler.

Sömürge altında sınırları aşarak getirildiler. Almanlar’a karşı savaşacakları söylendi. Ama cephede, ‘Allah Allah’, nidaları ve civar köylerdeki ezan sesleri acı gerçekle yüzleşmelerine sebep oldu. Onlar Çanakkale’nin Fransız mezarlığındaki Senegalli Müslüman tutsak askerleri. Kara kıtanın en batısında yer sektör Senegal, 17’inci yüzyıldan bu yana muhtelif ülkelerin sömürgesi altında kaldı. Ama tarihinin en can müşteri sömürüsünü Fransa sebebi ile yaşadı. Tarihler 25 Nisan 1915’i gösterdiğinde yüzbinlere mezar bulunan Çanakkale’ye getirilen Senegalli askerlerin, Müslüman Türk askerlere karşı savaşması istenildi. Kumkale’deki muharebelerde karşılarında din kardeşlerini görünce neyle kandırıldıklarını anlayan Senegalli askerler katıksız değiştirip Türk kısmına firar etmelerine rağmen, ‘Fransa için öldüler’ ibaresiyle başlarında haçla Çanakkale’deki Fransız Mezarlığı’na gömüldüler.

“47 MÜSLÜMAN ASKER VAR”

Kurşun atmaz silahlarıyla, patlamaz top mermileriyle, yırtık çarıklarıyla, aç bir mide lakin iman dolu göğüslerin yurt toprağına siper edildiği, ölümün kendilerine komut verildiği, toprağının her karışına ‘Mehmetçik’ isminin yazıldığı Çanakkale’de bugünlerde Fransa’nın 1915 yılından bu yana devam eden Senegal esaretine son vereceği bağımsızlık adımları atılmaya başlandı. Fransız Mezarlığı’nda 2 bin 347 askerin yattığını bunlardan 47’sinin Senegalli Müslüman askerler olduğunu açıklayan ÇOMÜ Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Muhammet Erat yaşanan tabloyu, “emperyal düşüncenin sonucu” sözleri şekilde tanımladı. Senegal - Türk İşadamları Derneği Başkanı Mahary Diakhate’nin alana gelerek tetkiklerde bulunduğunu belirten Doç. Dr. Erat şunları söyledi: “ Çanakkale savaşlarında onların da çarpıştığı gerçeği ile harekete geçerek ataları için hayıflanıyorlar. Kandırıldıklarını ve üzüldükleri için. Şimdi diyorlar ki, ‘Fransa için hayatını yitirdi ifadesi bizi rahatsız ediyor ve atalarımızın başında haç olması fazla aşırı hata bir uygulama” diyorlar.”

ANIT VE DİNİ TÖREN İSTİYORLAR

Mezarlıkta bununla birlikte 3 bin benlik dört ayrı yekün 12 bin benlik toplu mezarların da bulunduğuna dikkat çeken Doç. Dr. Erat burada da Senegalli askerlerin bulunabileceğini anlatım ederek, Senegalli yetkililerin askerler için dini merasim yapılmasını istek ettiklerini bununla birlikte yakın sürede Gelibolu Yarımadası’nda Senegalli askerler için bir abidenin da yapılması düşüncesinde olduklarını söyledi. Doç. Dr. Erat bütün bu girişimlerin de Türk ve Fransız yetkililerin diplomatik şekilde biçim alabileceğini vurguladı.

“SENEGAL VE TÜRKİYE ARASINDA 1915 RUHU VAR”

Geçtiğimiz çağ Senegal Başbakanı bulunan fakat mahalli seçimlerde kaybetmesinin arkasından siyasal hayatına Senegal Cumhurbaşkanı hususi Kalemi şekilde devam eden Aminata Toure’nın Türk gelinleri Afro -Türk Derneği Senegal Temsilcisi Yasemin Toure de 2012 yılında söz konusu hale ait bir meslek başlatıldığını hatırlatarak şunları söyledi: “Senegal ile bizim aramızda 1915 ruhu var. 2012 - 2013 yılında başlattıkları bir adım mevcut lakin yetersiz kaldılar. Halkımızın o mezarlıkta yatmasını istemiyoruz Çünkü onlar Fransız değil Senegalli ve Müslüman. Ancak adımlar yeterli olmadı ve bir yerde tıkanmış kaldılar. Bu iki memleket içerisinde bürokratların çözeceği bir konu problem demiyorum konu olduğunu düşünüyorum. Bu da iki memleket ilişkilerini müspet şekilde etkiler.”

DİNEN CAİZ MİDİR?

Söz konusu girişimlerin dinen caiz olup olmadığına yönelik değerlendirmede bulunan İstanbul İl Müftüsü Prof. Dr. Rahmi Yaran, Senegalli yetkililerin çalışmalarını destekleyerek haçların kaldırılması gerektiğini açıkladı. İl Müftüsü Prof. Dr. Rahmi Yaran İslam aleminde bütün mezheplerin birlikte inanışına kıyasla haçların kaldırılması gerektiğini açıklayarak; “Bizim kitaplarımızda umumi kaide şudur; ‘Bir Müslüman daima Müslüman mezarlığına defin edilir. Ona kıyasla duası yapılır. Senegalli Müslüman kardeşlerimiz bilmeden cahillikleri ile Müslümanlarda savaşmışlardır. Bu kocaman bir acı. Defin işlemin de de Fransız askeri şekilde defin edilmiş ve Hıristiyan kabul edilerek Hıristiyan muamelesi yapılmış. Başında da haç varken bu bir zulmün devamıdır. Bir Müslüman mezarının başında onun inancını dışında diğer bir inancının sembolünün bulunması istemez. Bundan sonra zulmü sonlandırmak hesabına başlarında haç varsa hiç değilse başlarından kaldırılırsa böyle bir karışıklık bulunduğu kabul edilir ve hatta bir izahat o mezarlıkta yazılabilir. Tahminen şu kadar Müslüman asker ve Hıristiyan asker yatmaktadır diye. Fransız askerin içerisinde bulunduğu için bunlara Müslüman muamelesi yapılmalı” dedi.

SENEGAL

Tarihi boyunca muhtelif ülkelerin sömürüsüne maruz kalan ve 4 Nisan 1960 yılında Senegal-Mali Federasyonu şekilde Fransa’dan bağımsızlığını kazanan devletin, 20 Ağustos 1960 yılında feshedilmesi üstüne Senegal ayrı bir devlet şekilde müstakil dünya ülkeleri içerisinde yer aldı.

Kaynak: HABER7.COM

Yorumlar