Savaşın doktorları, iflas eden sağlık sistemini ayağa kaldıracak

Suriye'de yaşanan insanlık dramı ürkütücü boyutlara ulaştı. Yüz binlerce insanın hayatını kaybettiği savaşta, hastanelerin de işlevini tam anlamıyla yerine getirememesi, ölümlerin artmasına sebep oluyor.

Google Haberlere Abone ol
Savaşın doktorları, iflas eden sağlık sistemini ayağa kaldıracak

Suriye'de yaşanan insanlık dramı ürkütücü boyutlara ulaştı. Yüz binlerce insanın hayatını kaybettiği savaşta, hastanelerin de işlevini tam anlamıyla yerine getirememesi, ölümlerin artmasına sebep oluyor. Ülkelerinde kalarak sağlık hizmeti veren doktorlar da artık sayıları dahi tutulamayan savaş mağdurlarını tedavi etmeye çalışıyor. Bu kapsamda, 1998 yılında Amerika'da yaşayan Suriyeli tıpçılar tarafından kurulan Suriye Amerikan Tıp Derneği bünyesinde 3 gün boyunca eğitim çalışmaları gerçekleştirildi. Suriye'de savaşın en şiddetli geçtiği bölgelerde, sahra hastanelerinde görev yapan yaklaşık 50 doktor, Gaziantep'te yoğun bakım, pediatri ve travma konularında eğitim gördükten sonra ülkelerine döndü.

Sağlık sistemi iflas eden Suriye'de, doktorlar çatışmada yaralanan, bombardımana maruz kalan sivil vatandaşların tedavisi için çalışmalarını sürdürüyor. Sağlık hizmetlerinin kısıtlı imkânlarla yürütüldüğü Suriye'de birçok insan gerek tıbbi malzeme yetersizliğinden, gerekse sağlık hizmeti verilen noktalara ulaşamama sıkıntısından dolayı hayatını kaybediyor. Salgın hastalık tehlikesinin de baş gösterdiği ve korkunç boyutlara ulaştığı ülke için, sivil inisiyatifler de görev yapmaya çalışıyor. Suriye Amerikan Tıp Derneği, Gaziantep'te eğitim verdi. Suriye'de savaşın çetin yaşandığı bölgelerde sağlık hizmeti vermeye çalışan yaklaşık 50 doktor, acil durumlarda daha profesyonel ve soğukkanlı bir yaklaşım sergilemelerini amaçlayan bir dizi eğitimden geçti. Yoğun bakım, pediatri ve travma konularında Amerika'da üniversitelerde de eğitim veren doktorlardan bilgiler alan Suriyeliler, simülatörler üzerinde de uygulamalı olarak pratik yapma imkanı buldu.

EŞİ VE ÇOCUKLARINI GAZİANTEP'TE BIRAKTI, SAVAŞ MAĞDURLARINA SAĞLIK HİZMETİ VERİYOR

Eğitime katılan Suriyeli doktorlardan biri Mohammed Salem. Dr. Salem, ülkesinde büyük bir dram yaşandığını anlattı ve televizyon ekranlarındaki görüntülerin, yaşanan zulmün sadece yüzde 10'unu teşkil ettiğini belirtti. Ameliyat masasında yüzlerce insanın ölümüne şahit olan Dr. Salem, en çok çocuklar için üzüntü duyduğunu dile getiriyor. Kolu kopan, başı parçalanan, ayakları kesilen binlerce insan gördüğünü ve buna rağmen görevini en iyi şekilde yapmaya çalıştığını aktaran Dr. Salem, "Bizim tek temennimiz savaşın bitmesi. İnsanların özgür kalması. Bir seçim olsun ve eğer Esed isteniyorsa o kalsın, istenmiyorsa bir başkası gelsin. Tek derdim özgürlük. Bunun için de çocuklarımı Gaziantep'e bıraktım ve kendim Suriye'de kaldım. Ben insani vazifemi yapmaya devam edeceğim. Esed'in bombardımanlarına maruz kalan binlerce sivil insan var. Bunların tedavilerini yapıyoruz. Eğer Esed gelse, onu da tedavi ederim. " ifadelerini kullandı.

Kendisini derinden etkileyen yüzlerce olayla karşılaştığını da anlatan Dr. Salem, en çok da bütün aile fertlerini kaybeden 3 yaşındaki bir çocuğun hastaneye getirildiğinde elindeki ekmek dilimini sımsıkı tutmasını unutamadığını kaydetti. CİHAN

Yorumlar