Satranç tartışmasına Diyanet de dahil oldu

Diyanet İşleri Başkanlığı, Cübbeli Ahmet'in "Satranç oynayan lanetlenmiştir. Oynayana bakan da domuz eti yiyen gibidir" sözlerine yanıt vererek "hadis değil uydurmadır" dedi. Diyanet, satranca fazla zaman ayrılmasının ise mübah olmadığını açıkladı.

Google Haberlere Abone ol
Satranç tartışmasına Diyanet de dahil oldu

Sonhaberler | Haber Merkezi

Cübbeli Ahmet Hoca olarak bilinen Ahmet Mahmut Ünlü'nün satrançla ilgili sözlerine Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan fetva niteliğinde yanıt geldi. Yanıtta, satrançla ilgili olduğu söylenen hadisin uydurma olduğu belirtildi.
Cübbeli Ahmet'in büyük tepki toplayan satranç oynayanlar ve izleyenlerle ilgili sözlerine Diyanet'ten açıklama geldi. CHP Eski Milletvekili Ziya Yergök'ün başvurusu üzerine değerlendirme yapan Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanlığı, Cübbeli'nin satrancın kumardan ya da tavladan beter olduğuna ilişkin sözlerine dayanak gösterdiği hadisin uydurma olduğunu duyurdu.

Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu'nun açıklamasının tam metni şöyle: "Fıtrat dini olan İslam insanların maddi ve manevi ihtiyaçlarını göz önünde bulundurmuş, bu arada meşru eğlenme ihtiyacını da dikkate alarak bununla ilgili ilkeler koymuştur. Eğlenmede temel ilke ise, dinin koyduğu emir ve yasaklara doğrudan ya da dolaylı şekilde aykırı olmamaktır. Dinimizde eğlenmenin ibadetleri ve asli görevleri terk ve ihmale yol açacak şekilde birinci plana alınmaması öngörülmekte ve tercih edilecek oyunun yararlı olması tavsiye edilmektedir. İçerisinde kumar ve benzeri yasak hususlar bulunmayan oyunlar "eşyada asıl olan mubah oluştur" ilkesi gereğince genel olarak mubah kabul edilir. Buna göre kumara vesile yapılması, ibadetlere engel olması ve aşırı derecede zaman israfına yol açması durumunda satranç oynamak caiz değildir. Ancak kumara vesile yapmaksızın, ibadetlere engel olmayacak tarzda, fazla zaman israfına da yol açmamak kaydıyla sadece eğlenmek için oynamakta dini açıdan bir sakınca bulunmamaktadır.

CÜBBELİ NE SÖYLEMİŞTİ?

"Satranç tavladan da kumardan da beter. Satranç oynamaktansa ateşi tutmak daha hayırlı. Satranç oynayan kişi insanların en yalancısı. Oynayanlara ölürken kelime-i şahadet nasip olmayabilir. Satranç oynayan lanetlenmiştir. Oynayana bakan da domuz eti yiyen gibidir. Bu oyunları oynayacağınıza elinize tesbih alın, sübhanallah çekin"

Yorumlar

ihsan bilgimiz resulullah sav. efendimizin dama oynuyanlara sıcak bakmadığıdır çünki zaman öldürme aracıdır en doğrusunu o bilkir