"Sarkisyan Ermenistan ekonomisini tekelleştiriyor" iddiası

Ermenistan ekonomisinin en önemli sektörlerinin kontrolü Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan ve eski Başkan Robert Koçeryan'ın kontrolü altında olduğu illeri sürüldü.

Google Haberlere Abone ol
"Sarkisyan Ermenistan ekonomisini tekelleştiriyor" iddiası

Ermenistan ekonomisinin en önemli sektörlerinin kontrolü Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan ve eski Başkan Robert Koçeryan'ın kontrolü altında olduğu illeri sürüldü. Söz konusu durumun Sarkisyan'ın yeniden cumhurbaşkanı seçilmesi durumunda artarak tekelleşmeye gideceği iddia edildi. Azerbaycan'ın en çok satan gazetesi Musavat ve internet medyasında geniş yer bulan iddiaya göre Sarkisyan medya ve bankacılıktan hava yolu taşımacılığına, petrol dağıtım işinden, şarap fabrikalarına hatta restorantlar zinciri ile birlikte dünyanın bir çok yerinde emlak işi yapıyor.
Sarkisyan ailesinin Ermenistan'da, siyasi hakimiyet, kolluk kuvvetleri, kilise, oligarklar ve hatta kriminal alemden şahısların işbirliği içerisinde olduğu bir sistem geliştirdiği bildiriliyor. Söz konusu sisteme muhalif hiç bir yapının yaşama hakkı tanınmadığına dikkat çeken gazete ülkenin ilk cumhurbaşkanı Levon Ter Petrosyan'a seçim sürecinde destek veren bir çok iş adamının mallarına uydurma hukuki problemlerle el konulduğu iddiaları yer alıyor.

SARKİSYAN'IN HUKUK TANIMAZ İŞ ADAMLARI
Haberde Sarkisyan'a yakın veya gayri resmi ortaklığı olan iş adamlarının vergi ve gümrük uygulamalarında çeşitli imtiyazlara sahip oldukları ve hukuku hiçe saydıkları da iddia ediliyor. ''Siyasi kriminal oligark yapı'' şeklinde isimlendirilen sistem içerisindeki iş adamlarının ve tekkellerinde bulundurdukları sektörler ayrıntılı olarak zikredilirken, yapılan hukuksuzluklar da özellikle vurgulanıyor. Söz konusu iş adamlarından bazılarının, Sarkisyan'ın desteğiyle siyasi koruma amaçlı milletvekili yapıldığı, ülke kanunlarına göre milletvekillerinin ticari faaliyeti yasak olmasına rağmen işlerini fütursuzca devam ettirdikleri belirtiliyor. Haberde ayrıca ülke kamuoyunun iş adamı olarak tanıdığı birçok kişinin aslında Cumhurbaşkanı Sarkisyan'la bir şekilde akraba olduğu da belirtiliyor. Ülkede altın işletmeciliği ve Dağlık Karabağ bölgesindeki zengin altın madenlerinin işletimi de dahil özelleştirmelerde Sarkisyan'ın aslan payını kendi yandaşlarına verdiği ve Sarkisyan Koçeryan ikilisinin izni dışında herhangi bir iş adamının ihale almasının mümkün olmadığının altı çiziliyor.


CİHAN

Yorumlar