Sapanca'da sular çekilince arazi yağmacıları harekete geçti

Sapanca Gölü’nün kuraklık sebebiyle kıyıdan yaklaşık 200 metre çekilmesiyle ortaya çıkan arazi yağma edilmek istenmiş.

Google Haberlere Abone ol
Sapanca'da sular çekilince arazi yağmacıları harekete geçti

Sapanca Gölü’nün kuraklık sebebiyle kıyıdan yaklaşık 200 metre çekilmesiyle ortaya çıkan arazi yağma edilmek istenmiş. Bu iddiayı MHP Sakarya Milletvekili Münir Mutluata TBMM’de gündeme getirdi. Kutluata, aşırı kullanım ve kuraklık sebebiyle ortaya çıkan arazinin doldurulup yağma edilmek istendiğini söyledi.

Milletvekili Münir Kutluata yaptığı açıklamada, Sakarya ve Kocaeli'nin içme suyu ihtiyacını karşılayan, Türkiye'nini incisi Sapanca Gölü konusunu dün yine Meclis'te gündeme getirdiğini belirtti. Kurumakta olan Sapanca Gölü’nün kurtarılmasıyla ilgili yolların araştırılması için 15 Ocak 2014 Çarşamba günü Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne bir araştırma önergesi verdiğini hatırlatan Kutluata, “Hükümetin ilgilenmediği konuyla Meclis'in ilgilenmesini arzu etmiştik ve bu önergemiz iktidar milletvekillerinin oylarıyla gündem yoğunluğu gerekçesiyle reddedilmişti.” dedi.

Gölün çekilmesiyle kıyı şeridinde ortaya arazinin, kullanım alanı olarak değerlendirilmeye kalkışıldığını bazı fotoğraflarla Genel Kurul'da gösterip gündeme getirdiklerini vurgulayan Kutluata, "Bu konuyu Meclis'te gündeme getirince doldurulan yerlerdeki dolgu malzemelerinin geri alındığını gördük. Ancak yağma devam edebilir." uyarısında bulundu.

"SU FABRİKALARI GÖLE ULAŞAN DERE BIRAKMADI"

Gölün halen üç açıdan büyük bir tehdit altında olduğunu dile getiren Kutluata, bunlardan birincisinin Sapanca’yı besleyen dereler üzerine su fabrikaları kurulduğunu, ikincisinin içme suyunun sanayide kullanılması ve üçüncüsünün de gölün çekilen alanlarının doldurulması olduğuna dikkat çekti. Bunları Meclis kürsüsünden dile getirdiğini anlatan Kutluata, şöyle konuştu: “Su fabrikaları sebebiyle artık temiz bir dere suyu göle ulaşmıyor. İzmit’te özelleştirilen bir fabrika gölden su çekmeye devam ediyor, yetkili kurumlardan buna dur diyen yok. Sapanca Gölü’nün çekilen topraklarını arsaya veya kullanım alanına çevirme faaliyetinden bugün için rücu edildiğini gösteren küçük bir uygulamayı gördük. Diğerlerini de bekliyoruz.” CİHAN

Yorumlar