Sapanca Gölü’nün yanan sazlık alanını tarla yaptılar, SASKİ’den kaçamadılar

Sapanca Gölü’nün çekilmesiyle açıkta kalarak kuruyan ve geçen ay yanan 350 dönüme yakın alanın bir kısmının iki kişi tarafından tarla olarak kullanıldığı ortaya çıktı. Sazlık alanı traktörle sürerek mısır ve karpuz ektikleri...

Google Haberlere Abone ol
Sapanca Gölü’nün yanan sazlık alanını tarla yaptılar, SASKİ’den kaçamadılar

Sapanca Gölü’nün çekilmesiyle açıkta kalarak kuruyan ve geçen ay yanan 350 dönüme yakın alanın bir kısmının iki kişi tarafından tarla olarak kullanıldığı ortaya çıktı. Sazlık alanı traktörle sürerek mısır ve karpuz ektikleri belirlenen M.E.E. ile Ş.A. gözaltına alındı. Zanlılar, ifadelerinin ardından savcılık talimatıyla serbest bırakıldı.

Sakarya ve Kocaeli’nin içme suyunu karşılayan dünyanın ender göllerinden biri olan Sapanca Gölü, kuraklık sebebiyle kıyıdan 200 metre çekildi. Dikey olarak da 2 metre 13 santim su seviyesi aşağıya düşen göl kenarında buluna sazlık alan açıkta kalmıştı. Zamanla kuruyan sazlıklarda, geçen ay 10 Nisan’da henüz belirlenemeyen bir sebeple yangın çıkmış, 350 dönüm sazlık alan yanmıştı. Bu alanın bir kısmının tarla yapıldığını belirleyen Sakarya Su ve Kanalizasyon İdaresi (SASKİ) Genel Müdürlüğü suç duyurusunda bulundu. Yapılan araştırmada, M.E.E. ile Ş.A.’nın 60 dönüm alanı traktörle sürerek tarla yaptıkları, mısır ve karpuz ektikleri ortaya çıktı. Polis tarafından gözaltına alınan zanlılar, ifadeleri alındıktan sonra savcılık talimatıyla serbest bırakıldı. SASKİ’den yapılan açıklamada, sulak alanların başka bir amaçla kullanılmasının kanunen mümkün olmadığı belirtildi.

SAZLIKLAR KUŞLARIN EN ÖNEMLİ ÜREME YERLERİ

Sakarya Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mahnaz Gümrükçüoğlu, Sapanca Gölü kenarındaki sazlık alanların kuşların ve diğer canlıların üreme ve doğal yaşam alanı olduğunu ve eski haline getirilmesi gerektiğini söyledi. Göller ve sulak alanların, özellikle ekosistem ve biyoçeşitlilik açısından zengin alanlar olduğunu belirten Gümrükçüoğlu, “Burada kuşlar göz önünde olabilir ama su canlıları açısından yuvalamak için en güvenli alanlar buraları. Böyle bir yangın göldeki ekosistemi ve biyolojik hayatı çok ciddi anlamda etkiler. Sazlık ve sulak alanlar kuşlar ve balıkların üreme ve güvenli yaşam alanları.” dedi.

CİHAN

Yorumlar