Sapanca Gölü'nde tehlikeye 20 santim kaldı

Türkiye son yılların en kurak dönemini geçiriyor. Kuraklığın en çok yaşandığı şehirlerden biri olan Sakarya, kış boyunca mevsim normallerinin çok altında yağış aldı.

Google Haberlere Abone ol
Sapanca Gölü'nde tehlikeye 20 santim kaldı

Türkiye son yılların en kurak dönemini geçiriyor. Kuraklığın en çok yaşandığı şehirlerden biri olan Sakarya, kış boyunca mevsim normallerinin çok altında yağış aldı. Sakarya ve Kocaeli'nin içme suyu ihtiyacını karşılayan Sapanca Gölü kuraklık ve endüstriyel tüketim sebebiyle alarm veriyor. Göl seviyesi 30.10 koduna gerileyerek kritik eşik olan 29.90 kotuna çok yaklaştı. Su seviyesi 20 santimetre daha düşerse göldeki ekolojik denge büyük zarar görecek.

Kış mevsiminde yeterli su alamayan ve ilkbahara da kuraklık tehdidiyle giren göle bahar yağmurları da çare olmadı. Sakarya ve Kocaeli'nin içme suyu ihtiyacını karşılayan göldeki su seviyesi neredeyse kritik seviyeye düştü. Su seviyesinin hızla düşmesi, herkesi korkutuyor. Gölden Kocaeli'ndeki Yuvacık Barajı'na da su takviyesi yapılıyor. Tehlikeye rağmen endüstriyel kullanıma devam ediliyor.

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Çevre Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Mahnaz Gümrükçüoğlu, su seviyesinin kritik seviyeye inmesi durumunda gölün kendisini yenileyemeyeceğini söyledi. Gölün dayanacak gücünün olmadığını kaydeden Gümrükçüoğlu, sanayi amaçlı su kullanımının kesinlikle durdurulması ve musluğu açan her vatandaşın tasarruf yapması gerektiğini vurguladı. Gümrükçüoğlu, "Sanayi kullanımı kesinlikle durdurulmalı. Seviye kritik seviyeye indikten sonra su alma imkanı kalmayacak. Gölün dayanacak gücü yok. Belediyelerin su tasarrufu yapması lazım. Kaçakların önlenmesi, insanların ciddi su tasarrufu yapması lazım. Göl suyuyla peyzaj sulamaları yapılıyor. Halı ve araçlar yıkanıyor. Gereksiz su harcanıyor. Kısıtlaması yok. Herkese sorumluluk düşüyor." diye konuştu. CİHAN

Yorumlar