Şanlıurfa, Unesco Dünya Gastronomi şehri olmaya aday

Şanlıurfa, Unesco Dünya Gastromoni Şehirleri arasına adını yazdırarak dünyaca bilinen bir marka şehir olmaya hazırlanıyor.

Google Haberlere Abone ol
Şanlıurfa, Unesco Dünya Gastronomi şehri olmaya aday

Şanlıurfa, Unesco Dünya Gastromoni Şehirleri arasına adını yazdırarak dünyaca bilinen bir marka şehir olmaya hazırlanıyor.

    Kolombiya'dan Popayan, Çin'den Chengdu, İsveç'den Östersund, Lübnan’dan Zahle, Güney Kore’den Jeonju’nun elde ettiği, Unesco’nun ‘Dünya Gastronomi Şehri’ unvanı için ringe çıkıyor. Sonucun açıklanacağı 30 Kasım 2014’e kadar şehirde hayat duracak her yer gastronomi olacak.

    Şanlıurfa, Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası (ŞUTSO), Şanlıurfa Ticaret Borsası işbirliğinde ‘UNESCO Dünya Gastronomi Şehri’ adaylığını açıkladı. Adaylık açıklaması ŞUTSO toplantı salonundan yapılan toplantı ile duyuruldu. Toplantıda yapılacak global turizm hamlesi süreçleri ile anlatıldı. Adaylığın sonucunun açıklanacağı 30 Kasım 2014 tarihine kadar Şanlıurfa ili sınırları içerisinde gastronomi merkezli çalıştaylar, uluslararası ve ulusal gastronomi yarışmaları, workshopler, özel kurs-eğitim ve turizm panelleri gerçekleştirilecek. Bu noktada Şanlıurfa’yı Unesco Dünya Gastronomi Şehri adayı olmasının ardından adaylık kriterlerini yerine getirmesi için hummalı bir çalışma bekliyor.

    Bir şehrin bu unvana sahip olması için Şehrin ya da bölgenin karakterine aşina iyi gelişmiş bir gastronomi kültürüne sahip olmak, çok sayıda geleneksel şef ve restoran barındıran canlı bir gastronomi topluluğuna sahip olmak, geleneksel pişirme tarzında, endojen, kendine has malzemelerin kullanılıyor olması ve geleneksel yiyecek pazarı ve endüstrisi barındırıyor olması gerekiyor. Bugüne kadar hâlihazırda dünyada sadece 5 şehir 'Dünya Gastronomi Şehri' unvanını alabildiği belirtilirken bu unvanı ilk olarak 2005 yılında Kolombiya'dan Popayan şehri aldığı ardından 2010 yılında Çin'den Chengdu ve İsveç'in Östersund şehirleri bu ünvana layık görüldü. Bu ünvanı en son almayı başaran şehirler ise şöyle: Lübnan’dan Zahle ve G.Kore’den Jeonju. Unesco tarafından layık görülen bu unvana sahip olmak unvanı kazanan şehre prestijin yanında turizm alanında da oldukça büyük bir ekonomik kazanç sağlamasından ötürü ekonomistler tarafından önemli sayılıyor.

    Türkiye'de birçok ekonominin bulunduğunu, bunların en önemlisinin gastronomi ekonomisi olduğunu vurgulayan Şen, Şanlıurfa'nın mutfak kültürüyle birçok ülkeden daha iyi olduğunu belirtti. Toplantıya katılan UNESCO Almanya Milli Komite Üyesi Faruk Şen Şanlıurfa'nın çok önemli ve zor bir işin altına elini koyduğunu ifade etti. UNESCO'da 192 ülkenin olduğunu aktaran Şen, Türkiyenin bu konuda geri kalmışlığına sitem etti.
Almanya'nın 1948 yılında kurulduğunu, 54 yerini UNESCO Dünya Kültür Mirası olarak tanıttığını kaydeden Şen,Türkiye'nin ise sadece 9 yerinin kültür ve tabi varlık olarak tanıtığını aktardı. Şen, "Bu Türkiye için büyük bir ayıp. Bunun nedenlerine bakarsak, bugüne kadar doğru dürüst bir dosya ile gitmedik. Şanlıurfa'nın Unesco'ya aday olması gurur verici. Dünya bugüne kadar 936 tane milli kültür mirası var. Bizim sadece 9 tane olması bizim için ayıptır." şeklinde konuştu.

    Şanlıurfa'nın adaylığını açıkladığı toplantıda konuşan Şanlıurfa Ticaret Odası (ŞUTSO) Başkanı Sabri Ertekin, kantin tarihi geçmişine dikkat çekti. Ertekin, “İlimiz Hz. Adem’den beri insanların yaşadığı bir yer olmuştur. Bazı kaynaklara göre Hz. Adem Habil-Kabil olayından sonra ilimize yerleşmiş. Ayrıca dünyada bilinen ilk tarım burada gerçekleştirilmiş. Bu nedenle çok zengin bir tarihimiz ve bunun delili olarak da 11 bin 500 yıllık Göbeklitepe Tapınağı var. Biliyoruz ki böyle bir eser yapabilmek için de belli bir birikime sahip olmak gerekiyor. Yani ilimizin tarihi geçmişi ile ne kadar övünsek azdır." dedi.

    Tarihi zenginliğin kültürel zenginlikleri de ortaya çıkardığını aktaran Ertekin, "Bu zengin kültür güzel yemekler ve diğer sanat eserlerini de ortaya çıkarmıştır. İnanıyoruz ki bu eserleri görmek üzere ilimize insanlarımız geliyor ama Gurme Turizmi de önemli o yönlü çalışmalarımızı da yoğunlaştırmalıyız. Bugün ilimize gelen kıymetli misafirlerimize tescil aşamasında olan 13 yemeğimizi tattırdık umarım beğenmişlerdir. Misafirlerimizin de desteği ile inşallah 'Dünya Gastronomi Şehri' unvanını alacağız. İnanıyoruz ki Gastronomi şehirleri arasında en önemli il Şanlıurfa olacaktır.” ifadelerine yer verdi.

    Şanlıurfa’nın ‘Unesco Dünya Gastronomi Şehri Adaylığı’; Vali Yardımcısı Aylin Kırcı Duman, ŞUTSO Başkanı Sabri Ertekin, Şanlıurfa Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Kaya, Kent Konseyi Başkanı Sabri Dişli, Türkiye Aşçılar ve Şefler Federasyonu (TAŞFED) Başkanı Yalçın Manav, Unesco Almanya Milli Komite Üyesi Faruk Şen, TURSAB Kültür Müdürü Hidayet İlhan Uçak, Adalet ve Kalkınma Partisi Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Celalettin Güvenç ve Unesco Temsilcileri, Ulusal Turizm Sivil Toplum örgütleri temsilcilerinin katıldığı özel bir lansmanla kamuoyuna duyuruldu. CİHAN

Yorumlar