Şanlıurfa, doğurganlık hızında ilk sırada

Türkiye’de doğurganlık hızının en yüksek olduğu ilin Şanlıurfa, en düşük olduğu ilin ise Kırklareli olduğu bildirildi. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yapılan yazılı açıklamada, bir kadının doğurgan olduğu dönemin...

Google Haberlere Abone ol
Şanlıurfa, doğurganlık hızında ilk sırada

Türkiye’de doğurganlık hızının en yüksek olduğu ilin Şanlıurfa, en düşük olduğu ilin ise Kırklareli olduğu bildirildi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yapılan yazılı açıklamada, bir kadının doğurgan olduğu dönemin 15-49 yaş grubu olduğuna dikkat çekildi. Bu dönem süresinde bir kadının doğurabileceği ortalama çocuk sayısını ifade eden toplam doğurganlık hızının 2013 yılında Türkiye genelinde 2,07 çocuk olduğuna dikkat çekilen açıklamada, bu hızın en yüksek olduğu ilin 4,31 çocuk ile Şanlıurfa, en düşük olduğu ilin ise 1,43 çocuk ile Kırklareli olduğu ifade edildi.

Şanlıurfa ve Kırklareli’de yaşayan kadınların sosyo ekonomik göstergeler açısından farklılık gösterdiği belirtilen açıklamada, “Kırklareli’nde kadın nüfusun yüzde 4,5’i okuma yazma bilmezken bu oran Şanlıurfa’da yaklaşık 4 kat daha fazla olup yüzde 16,4’tür. Benzer farklılık yüksek öğrenim görmüş kadın nüfusta da görülmektedir. Şanlıurfa’da ikamet eden ve yükseköğrenim görmüş kadın nüfus oranı yüzde 3,3 iken bu oran yüzde 9,3 ile Kırklareli’nde Şanlıurfa’nınkinden yaklaşık 3 kat daha fazladır.”

Açıklamada, 2011 Nüfus ve Konut Araştırması sonuçlarına göre Şanlıurfa’da kadın nüfusun işgücüne katılım oranının yüzde 21,1, Kırklareli’nde ise yüzde 34,2 olduğuna vurgu yapıldı.

2000 ve 2013 yıllarına ait nüfus piramitlerine bakıldığında; Kırklareli’nde genç yaş gruplarındaki nüfusun oranının doğurganlıktaki düşüşle birlikte azaldığı görülüyor. Şanlıurfa’da ise genç yaş grubunda bulunan nüfus oranının yüksek olması doğurganlıktaki yüksek seyirden kaynaklanıyor.

TÜİK’in verilerine göre, 2013 yılında adölesan (15-19 yaş) doğurganlık hızı, Türkiye genelinde binde 28 iken bu hız Şanlıurfa’da binde 48, Kırklareli’nde ise binde 18.

CİHAN

Yorumlar