'Sanal' diktatörlük!

Hükümet internetle ilgili tüm özgürlükleri bitiren bir yasa tasarısı hazırladı.

Google Haberlere Abone ol
'Sanal' diktatörlük!

Tasarıya göre; iktidarın sakıncalı bulduğu bir internet sitesini Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı veya Ulaştırma Bakanlığı, mahkeme kararına gerek bile duymadan 4 saat içinde kapatabilecek

BASKICI YÖNETİMLERİN YASALARI ÖRNEK ALINDI

Hükümet, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın Teşkilat ve Görevleri başlığıyla hazırlanan 60’ı aşkın maddeden oluşan bir torba kanunun içine interneti tamamen kontrol altına alabileceği bir tasarı da ekledi. Tasarı internetin kaderini iktidarın iki dudağı arasına bağlıyor. Kuzey Kore, Çin gibi baskıcı yönetimlerin internete getirdiği yasakları örnek alan tasarıda eleştirilen noktalardan bazıları şöyle:

İKİ KURUMUN TEK BİR TALİMATI YETERLİ OLACAK

Tasarı yasalaşırsa hükümetin ‘sakıncalı’ bulduğu herhangi bir internet sitesi Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB) veya Ulaştırma Bakanlığı’nın tek bir talimatıyla 4 saat içinde kapatılabilecek. Mevcut uygulamada kapatma kararı için mahkeme kararı gerekiyordu.

ERİŞİM SAĞLAYICILAR ÇATI ÖRGÜT KURACAK

İnternet sitelerine erişim sağlayan şirketler ‘Erişim Sağlayıcıları Birliği’ adıyla bir çatı örgüt oluşturacak. TİB veya Ulaştırma Bakanlığı ‘Kapatın’ talimatını bu çatı örgüte verecek. Kapatma kararı 4 saat içinde uygulanmazsa çatı örgüte ceza verilecek.

YASAK, MAHKEME KARARIYLA KALKACAK

Kapatma kararı için mahkeme kararı gerekmeyecek ama kapatılan sitenin açılması için site sahibinin mahkemeye başvurması gerekecek. Mahkeme sitedeki içeriğin sakıncasız olduğuna karar verirse site yeniden açılabilecek. Ancak dava sonuçlanıncaya kadar site kapalı kalacak.

TÜM KULLANICILAR FİŞLENECEK

Erişim Sağlayıcıları Birliği’ne ilgili tüm firmalar üye olmak zorunda. Bu firmalar, kullanıcıların hangi sitelere girdiğini kaydedip 2 yıl boyunca saklayacak. Yani bilgisayar ve akıllı telefonlardan internete bağlanan 34 milyon kullanıcı tek tek fişlenecek.

HER İÇERİĞE AYRI ENGEL

İnternetteki içerikler sayfa bazında da engellenebilecek. Örneğin video paylaşım sitesi Youtube’da hükümet bir videoyu sakıncalı bulursa Youtube’un tamamını kapatmadan sadece bu videonun görüntülenmesini engelleyebilecek. Ya da sosyal paylaşım sitesi twitter’de sadece sakıncalı mesajın görüntülenmesi engellenecek.

18 OCAK'TA EYLEM VAR

Hükümet 2011’de de internete benzer bir düzenleme getirmek istemiş, ancak 15 Mayıs’ta yurt çapında gösteriler düzenlenince geri adım atmak zorunda kalmıştı. Yeni yasaya karşı olanlar da 18 Ocak’ta başta İstanbul olmak üzere pek çok kentte aynı anda gösteri yapacak.

Yorumlar