Samsun’da kış lastiği uygulaması mahkemelik oldu

Emniyet Genel Müdürlüğü’nün yayımladığı genelge ile içerisinde Samsun’un da bulunduğu 54 ilde 1 Aralık-1 Nisan tarihleri arasında hususi ve ticari tüm araçlar için kış lastiği kullanımı zorunlu hale getirilmesi Samsun'da mahkemelik oldu.

Google Haberlere Abone ol
Samsun’da kış lastiği uygulaması mahkemelik oldu

Emniyet Genel Müdürlüğü’nün yayımladığı genelge ile içerisinde Samsun’un da bulunduğu 54 ilde 1 Aralık-1 Nisan tarihleri arasında hususi ve ticari tüm araçlar için kış lastiği kullanımı zorunlu hale getirilmesi Samsun'da mahkemelik oldu.

Enerji, Sanayi ve Maden Kamu Emekçileri Sendikası (ESM) Samsun Şube Başkanı Müşfik Veysel Erdoğan, uygulamanın, kış koşullarının ağır yaşandığı bölgeler açısından olumlu olmakla birlikte, kış koşullarının ağır olmadığı, kar yağışı olsa dahi karın yerde kaldığı gün sayısının çok sınırlı olduğu illerdeki araç kullanıcıları için gereksiz olduğuna dikkat çekti. Kış lastiği kullanımından kaynaklı olarak dört ay boyunca fazladan yakıt sarfiyatına sebebiyet vereceğini iddia eden Erdoğan, bu konuda uzman Makine Mühendisleri Odası’nın görüşünün de aynı yönde olduğuna dikkat çekti. Erdoğan, "Bilindiği üzere Samsun ili meteorolojik koşullar açısından kış koşullarının ağır yaşanmadığı ve karlı gün sayısının sınırlı olduğu bir ildir. Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün 1960-2012 yılları arasındaki istatistik verileri incelendiğinde kış koşullarının en ağır yaşandığı ve kış lastiği uygulamasının geçerli olduğu Aralık-Ocak-Şubat- Mart aylarında ortalama hava sıcaklığının 7 ile 9 derece arasında olduğu görülecektir. Yine Samsun Valiliği’nin internet sitesinde Samsun’da karla örtülü gün sayısının yılda ortalama 10 gün civarında olduğu görülmektedir. Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün bu verileri değerlendirildiğinde, Samsun’da ağır kış koşullarının geçerli olmadığı anlaşılmaktadır.

Dava konusu bu genelgeye göre, kış lastiğinin 7 derecenin altındaki sıcaklıklarda kullanılacağı açıkça belirtilmiştir. Yukarıda açıklanan Meteoroloji verileri uyarınca ise Samsun’un ortalama kış sıcaklığı ise 7 ile 9 derece civarındadır. Bu sebeple de Samsun ilinde kış lastiği uygulamasının zorunlu tutulması hem kış lastiği kullanma kriterleri hem de kamu yararı için gerekli değildir."

"SAMSUN’UN GÜNAHI NE?"

"Öte yandan, Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün 1960-2012 yılları arasındaki istatistik verileri uyarınca kış lastiği uygulamasının geçerli olduğu Aralık-Ocak-Şubat ve Mart aylarındaki ortalama hava sıcaklıkları Samsun’la hemen hemen aynı değerlerde olan komşu illerimiz Sinop, Ordu, Giresun ve Trabzon dava konusu uygulamanın dışında tutulmuştur." diyen Erdoğan, "Sinop, Ordu, Giresun ve Trabzon’un bu uygulamanın dışında tutularak, Samsun’un bu uygulama kapsamına alınması idarenin aynı koşullarda olanlara aynı işlem yapma yükümlülüğü olarak tanımlanabilecek eşitlik ilkesine de aykırıdır." diye konuştu. Erdoğan şöyle devam etti: "Bütün hususlar birlikte değerlendirildiğinde; Samsun için kış lastiği uygulamasının sürekli bir zorunluluk haline getirilmesinin yerinde olmadığı sonucuna varılmaktadır. Aksi takdirde dava konusu uygulama ile Aralık-Ocak-Şubat-Mart aylarında ortalama hava sıcaklığının 7 ile 9 derece olduğu, ortalama karlı gün sayısının yılda en fazla 10 gün olduğu Samsun’da yaşayan binlerce vatandaşa gereksiz yere ilave maddi yük yüklenecektir. Dolayısıyla Emniyet Genel Müdürlüğü’nün, somut bir tespit ve kriter olmaksızın, yetkisizce ve keyfi biçimde Samsun ilini kış lastiği uygulaması kapsamında değerlendirmesi hukuka aykırıdır. Yukarıda açıklanan nedenlerle; Samsun’ da yaşayan binlerce taşıt sahibinin gereksiz mağduriyetinin engellenmesi için dava konusu Genelge’nin Samsun ilinde uygulanmasıyla ilgili kısmının yürütmesinin durdurulması ve Samsun ili yönünden iptaline karar verilmesi için ESM Sendikası olarak yargıya başvurduk. Yargının objektif kriterlerle yapacağı değerlendirmeler sonucunda Samsun’da yaşayan yurttaşlarımızın bu mağduriyetlerinin sona ereceği inancıyla kamuoyuna duyuruyor, saygılarımızı sunuyoruz." CİHAN

Yorumlar