Samsun’da evde sağlık hizmetinde 6 bin 117 hastaya ulaşıldı

Samsun’da 2010 yılında hizmete giren ‘Evde Sağlık Hizmetleri’ kapsamında bugüne kadar 6 bin 117 hastaya hizmet verildiği bildirildi.

Google Haberlere Abone ol
Samsun’da evde sağlık hizmetinde 6 bin 117 hastaya ulaşıldı

Samsun’da 2010 yılında hizmete giren ‘Evde Sağlık Hizmetleri’ kapsamında bugüne kadar 6 bin 117 hastaya hizmet verildiği bildirildi.

‘Evde Sağlık Hizmetleri’ 2013 yılı çalışmalarını değerlendirerek açıklamada bulunan Samsun Valisi Hüseyin Aksoy, "İlimizde 2010 tarihinde kurulan ‘Evde Sağlık Hizmetleri’, Samsun ili ve ilçelerinde hastalık veya yaşlılık nedeniyle yatağa bağımlı hale gelmiş olan ve ameliyat sonrası taburcu edilen ancak ‘Evde Sağlık Hizmeti’ sunumuna ihtiyacı olan bireylerin muayene, tetkik, tahlil, tedavi, tıbbi bakım ve rehabilitasyonlarının evinde ve aile ortamında sağlanması, bu kişilere ve aile bireylerine sosyal ve psikolojik destek hizmetlerinin bir bütün olarak birlikte verilmesi amacıyla hizmet vermektedir." dedi.

Evde Sağlık Hizmetleri’nin Halk Sağlığı Müdürlüğü Toplum Sağlığı Hizmetleri Şube Müdürlüğü’ne bağlı ‘Koordinasyon Merkezi’ tarafından yürütüldüğünü hatırlatan Aksoy, ‘'İlimizde evde sağlık hizmetleri Halk Sağlığı Müdürlüğü, Toplum Sağlığı Hizmetleri Şube Müdürlüğü'ne bağlı ‘Koordinasyon Merkezi’ tarafından yürütülmektedir. Koordinasyon Merkezi’ne bağlı çalışan 17 evde sağlık hizmetleri biriminin 15’i hastanede, 2’si ağız ve diş sağlığı merkezinde aktif olarak hizmet vermektedir. Bu hizmeti veren hastanelerimiz, Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Göğüs Hastalıkları Hastanesi, Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi, Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesi, Gazi Devlet Hastanesi, Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Hastalıkları Hastanesi, Vezirköprü Devlet Hastanesi, Bafra Devlet Hastanesi, Alaçam Devlet Hastanesi, Havza Devlet Hastanesi, Çarşamba Devlet Hastanesi, Terme Devlet Hastanesi, Kavak Devlet Hastanesi, Ladik Devlet Hastanesi, Ayvacık Devlet Hastanesi Evde Sağlık Hizmetleri Birimi, Bafra Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi ve Vezirköprü Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi Evde Sağlık Hizmetleri Birimi’dir." dedi

"2013 YILINDA 2201 HASTA BAŞVURUSU YAPILMIŞTI"

Vatandaşların 444 38 33 numaralı telefonla veya koordinasyon merkezi ile birimlere yapılan şahsi başvurularla evde sağlık hizmetleri birimine ulaşabildiklerini vurgulayan Aksoy şöyle konuştu: "Başvurular kayıt altına alınarak en kısa zamanda evde sağlık hizmetleri birimi tarafından değerlendirilmektedir. Evde sağlık hizmeti almak için başvuran kişi veya aile bireylerine değerlendirme sonucu konusunda bilgi verilmektedir. Başvurusu olumsuz neticelenenler varsa sebepleri konusunda ayrıntılı olarak bilgilendirilmektedir. Hastanın evde sağlık hizmetine kabul edilip, edilmediği koordinasyon merkezine ve kayıtlı olduğu aile hekimine de bildirilmektedir. Bu çerçevede 2013 yılı içerisinde evde sağlık hizmetleri birimlerine toplam 2201 hasta başvurusu yapılmıştır." dedi.

2010-2013 ARASINDA HASTA SAYISI 6117 OLDU

2010-2013 Aralık ayı sonu itibariyle evde sağlık hizmetinde ulaşılan hasta sayının hedefleninin üzerinde olduğunu belirten Vali Aksoy, "2013 yılı içerisinde Türkiye Sağlık İstatistik Modülü verisine göre halen evde sağlık hizmeti alan kayıtlı aktif hasta sayımız 3100 civarındadır. Evde sağlık hizmeti alan hastalara, sağlık hizmeti birimleri tarafından 14147 kez hasta ziyareti gerçekleştirilmiştir. Uzman hekim tarafından evde sağlık hizmeti alan hastalar hastaneye getirilerek 847 adet konsültasyon yapılmış olup, 632 adet ilaç raporu çıkarılmıştır. Evde sağlık hizmetleri birimlerince, evde sağlık hizmeti alan hastalara evlerinde 5786 yara pansumanı, 2162 mesane sonda uygulaması, 251 kez nazogastrik sonda uygulaması yapılmış ve hastalara 262 tane sağlık kurulu (tıbbi cihaz) raporu çıkarılmıştır. İlimizde evde sağlık hizmeti sunan birim sayısı 17 olup bunların 2 tanesi Bafra ve Vezirköprü Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi konsültan olarak çalışmaktadır. Hastanelerde evde sağlık biriminde görevli 5 uzman hekim, 12 pratisyen hekim, 3 diş hekimi, 18 hemşire, 6 sağlık memuru, 8 ebe, 3 acil tıbbi teknisyeni, 4 diş teknisyeni, 6 tıbbi sekreter, 15 şoför, 12 personel nakil aracı ve 6 hasta nakil aracı görev yapmaktadır." diye konuştu.

3100 KAYITLI AKTİF HASTAYA HALEN EVDE SAĞLIK HİZMETİ SUNULUYOR

17 Şubat 2014 tarihi itibari ile Samsun il merkezi ve ilçelerinde evde sağlık hizmeti sunulan kayıtlı aktif hasta sayısının 3 bin 100 olduğunu ifade eden Aksoy, "Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesinde 788, Gazi Devlet Hastanesi’nde 666, Göğüs Hastanesi ve Cerrahisi Hastanesi’nde 40, Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi’nde 63, Alaçam Devlet Hastanesi’nde 57, Ayvacık Devlet Hastanesi’nde 8, Bafra Devlet Hastanesi’nde 357, Çarşamba Devlet Hastanesi’nde 575, Havza Devlet Hastanesi’nde 61, Kavak Devlet Hastanesi’nde 29, Terme Devlet Hastanesi’nde 293, Ladik Devlet Hastanesi’nde 38 ve Vezirköprü Devlet Hastanesi’nde de 125 aktif hasta olmak üzere evde sağlık hizmeti sunulan toplam 3100 aktif hasta sayımız mevcuttur. Tüm hastalarımıza acil şifalar diliyorum." dedi.


CİHAN

Yorumlar