Samsun'da arabulucular ilk toplantısını yaptı

Samsun'daki hukuki uyuşmazlıkların mahkemeye başvurmadan giderilmesi için 38 avukat tarafından kurulan 'Samsun Arabulucular Topluluğu' ilk toplantısını yaptı.

Google Haberlere Abone ol
Samsun'da arabulucular ilk toplantısını yaptı

Samsun'daki hukuki uyuşmazlıkların mahkemeye başvurmadan giderilmesi için 38 avukat tarafından kurulan 'Samsun Arabulucular Topluluğu' ilk toplantısını yaptı.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) tarafından geçtiğimiz yıl Haziran ayında kabul edilen 'Arabuluculuk Kanunu' mahkemelerin yükünün azaltılması ve kişiler arasındaki itilafların daha kısa sürede çözülmesini hedefliyor. Samsun’da arabuluculuk sertifikasını alan avukat tarafından kurulan 'Samsun Arabulucular Topluluğu' ilk toplantısını gerçekleştirdi. Toplantının ardından yapılan basın açıklamasında, "Bu kanun ile taraflar yabancılar da dahil olmak üzere; trafik kazalarından kaynaklan uyuşmazlıklar; kıdem, ihbar tazminatı gibi iş hukukundan kaynaklanan uyuşmazlıklar, nafaka uyuşmazlıkları, ceza muhakemesi kanununda belirtilen uzlaşmaya tabi sayılan; taksirli yaralama, hakaret, tehdit gibi suçlardan kaynaklanan hukuki uyuşmazlıklar; bankacılık hukukundan kaynaklanan uyuşmazlıklar; anonim şirket, limited şirket ve tüm tacirlerin ticaret hukukundan kaynaklanan uyuşmazlıkları; aile hukukundan kaynaklanan boşanma ve velayet dışındaki tazminat talepli uyuşmazlıklar; tüketici hukukundan kaynaklanan uyuşmazlıklar; gibi tüm hukuki uyuşmazlıklar mahkeme dışında, bağımsız, tarafsız, arabulucular yardımı ile kendileri çözecek." denildi.

Basın açıklamasında ayrıca şu ifadelere yer verildi: "Hukuki Uyuşmazlıklarda Arabuluculuk Kanunu 07.06.2012 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi'nce kabul edilmiş ve yasalaşmıştır. Dünyada İngiltere, Almanya, Hollanda, Belçika, ABD gibi ülkelerde uzun yıllardır uygulanan bir yöntem olan arabuluculuk artık Türkiye’de de uygulanmaya başlayacaktır. Bu kanun ile kişiler arasındaki ihtilafları barışçı yöntemlerle çözüme kavuşturulacak ve mahkemelerin iş yükü hafifleyecektir. Taraflar; arabulucuya başvurmakta, faaliyeti devam ettirip ettirmemekte özgür olacak. İster bizzat, isterse avukatları aracılığı ile görüşmelere katılabilecekler, görüşmeler esnasında ise tamamen eşit haklara sahip olacaklardır. Uyuşmazlıklara ilişkin tüm görüşlerini, çözüm önerilerini, çayını yudumlarken özgürce paylaşacak, kendileri ifade etme imkânı bulacaklardır. Görüşmeler esnasında sunulan belgeler, öğrenilen bilgiler tamamen gizli kalacaktır. 6325 Sayılı yasa gereğince bu bilgi ve belgeler ileride mahkemelerde aleyhlerine delil olarak sunulamayacaktır. Arabulucular, yanında çalışanlar veya taraflar görüşmeler esnasında sunduğunuz bilgi ve belgeleri açığa çıkartır, ifşa ederse altı aya kadar hapis cezası alabileceklerdir. Bu nedenle uyuşmazlıkları çözmede arabuluculara başvurmak, mahkemeye göre çok daha rahat, risk taşımayan alternatif bir çözüm yoludur."

"Taraflar; arabulucu ile isterlerse özel toplantılar da yapabilecektir. Anlaşmaya varma halinde arabulucu metnini tamamen tarafların düzenlediği bir anlaşma belgesi düzenleyecektir." denilen açıklamada "Taraflar isterse görevli mahkemeden icra edilebilirlik şerhi alabilecek; icra edilebilirlik şerhi verilen anlaşma belgesi mahkeme ilamı gibi icraya konulabilecektir. Resmi dairelerde de kullanılabilecektir. Yargılaması devam eden hukuki uyuşmazlıklarda ise hakimden birlikte süre isteyip, bu aşamada da arabulucuya başvurabilecekledir. Mahkemelerde yıllarca sürecek uyuşmazlıkları arabuluculuk sayesinde kısa sürede sonuçlandıracak, mahkeme kapılarında beklemekten kurtulacaklardır. Üstelik yüklü yargı harçları ödemeden arabulucu yardımı ile kendileri çözeceklerdir. Arabulucu olmak için hukuk fakültesi mezunu olmak, mesleğinde beş yıl kıdemli olmak; En az 48 saat Arabuluculuk eğitimi görmek; sertifika almak; Adalet Bakanlığının yazılı ve uygulamalı sınavlarında başarılı olmak gerekmektedir. Türkiye’nin ilk arabulucuları; 15.10.2013 tarihi itibariyle Arabuluculuk Daire Başkanlığının Güncel Arabulucular Listesine kaydolarak bu unvanı almaya hak kazanmışlardır. Arabuluculuk Daire Başkanlığının internet sitesinde yayınlanan Güncel Arabulucular Listesinde ismi olan kişilerce yapılacaktır." ifadelerine yer verildi.

Samsun merkezde görev yapan arabulucu avukatlar şöyle: Av. Ersin İncilay Toraman, Av. Yeter Filiz Çakır, Av. Mine Güneş, Av. Öykü Acar Sancak, Av. Funda Aras Bakan, Av. Melike Özman, Av. Esra Uysal, Av. Gülşen Onur, Av. Huriye Evren Avcı, Av. Neşe Zehir Yıldızoğlu, Av. Nedime Karanis Umutlu, Beyhan Özer Akın, Av. Hacer Yetkin, Av. Gülşah Keskin, Av. Sultan Çizerkal, Av.Evrim Macit, Av. Hasan Sever, Av. Necat Anıl, Av. İsmail Demircioğlu, Av. Kerami Gürbüz, Av. Kemal Yıldız, Av. Arif Çalışıcı, Av. Neşet Uysal, Av. Mehmet Salih Öztürk, Av. Gürhan Gündüz, Av. Gökmen Keskinsoy, Av. Atanur Kaya, Av. Ertan Avcı, Av. Kutluhan Gökçe, Av. Burak Onur Toraman, Av. Çağlar Akoğlu, Av. Ertuğ Yüksel, Çarşamba'da Av. Mediha Acar, Av. Harun Uyanıkoğlu, Av. Muharrem Gündoğdu, Av. Yunus Emre Zengin, Av. Şenol Şen, Bafra’da Av. Ayhan Çil. CİHAN

Yorumlar