Samsun'da 17 hasta karaciğer nakli sırası beklerken 70 kişi tedavi görüyor

Türkiye’de, Sağlık Bakanlığı verilerine göre, sisteme kayıtlı 2 bin 160 civarında karaciğer nakli olmayı bekleyen hasta bulunduğunu belirten Prof.

Google Haberlere Abone ol
Samsun'da 17 hasta karaciğer nakli sırası beklerken 70 kişi tedavi görüyor

Türkiye’de, Sağlık Bakanlığı verilerine göre, sisteme kayıtlı 2 bin 160 civarında karaciğer nakli olmayı bekleyen hasta bulunduğunu belirten Prof. Dr. Ahmet Bektaş, Samsun’da 17 hastanın sırada olduğunu söyledi.

Organ bağışı konusunda henüz istenen seviyeye yaklaşılamadığını belirten Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Gastroenteroloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ahmet Bektaş, hastane olarak organ bağışı konusunda halkın bilinçlenmesi için büyük bir çaba harcadıklarını kaydetti.

BİR BUÇUK YILDA 6 NAKİL

Hastane olarak, 2012 yılında karaciğer nakli yapmaya başladıklarını ifade eden Bektaş, “1,5 yılda kadavradan 6 hastamıza karaciğer nakli yapıldı. Henüz canlılardan nakillere başlamadık. Özellikle hastanemiz Orta Karadeniz Bölgesi’nde yaşayan ve karaciğer nakli ihtiyacı olan hastalarımıza hizmet vermekte. Nakil yapılan hastalarımızdan 2 tanesi Samsun, birisi Sinop, diğeri Giresun gibi bölge illerimizden. Ancak bu sayımızın artması için çalışmalarımız devam ediyor. Şu an bakanlık listesinde sıranın kendisine gelmesini bekleyen 17 hastamız var. Yine bizim kendi hastanemizde oluşturduğumuz Karaciğer Nakil Polikliniğimiz vasıtasıyla 70 hastanın takibini yapıyoruz. Bu hastalarımızın kısa süre sonra karaciğer nakli ortaya çıkacak. Bu hastalarımızın nakil problemlerini çözmemizin önündeki en büyük problemimiz organ bağışının yetersiz olması. Bu konuda daha çok yol almamız gerekiyor. İnşallah bu konudaki duyarlılık artar ve eksikliklerimiz giderilirse, nakil olan hasta sayısı daha da artacaktır.” dedi.

En son karaciğer naklini mantardan zehirlenen bir hastaya yaptıklarını ifade eden Prof. Dr. Ahmet Bektaş, “Özellikle sonbahar aylarında bölgemizde mantar zehirlenmesi vakaları sık oluyor. Geçtiğimiz aylarda bu şekildeki bir vakaya nakil yaparak hayata tutunmasını sağladık. Organ bağışı yapılması durumunda şu anda sırada bekleyen 17 hastamızı sağlığına kavuşturma imkânına sahibiz. Nakil olmak için sıra beklerken hayatını kaybeden hastalarımız da oldu. Bu konuda halkımızı duyarlı olmaya davet ediyoruz.” diye konuştu.
CİHAN

Yorumlar