Samsun TSO personeline iş sağlığı ve güvenliği eğitimi verdi

Samsun Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) personeline, hizmet içi eğitimleri çerçevesinde uzmanlar tarafından, “Temel İş Sağlığı ve Güvenliği” konusunda eğitim verildi.

Google Haberlere Abone ol
Samsun TSO personeline iş sağlığı ve güvenliği eğitimi verdi

Samsun Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) personeline, hizmet içi eğitimleri çerçevesinde uzmanlar tarafından, “Temel İş Sağlığı ve Güvenliği” konusunda eğitim verildi.

Samsun TSO personeline, Çankaya Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimi uzmanlarınca, “Temel İş Sağlığı ve Güvenliği” eğitimi verildi. Samsun TSO’da düzenlenen eğitime personel tam kadro katıldı. Çankaya Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimi Şube Müdürü Mustafa Danışmaz ve İş Güvenliği Uzmanı Özge Tuna tarafından verilen eğitimde, personele, “Ekranlı araçlarla çalışma, ergonomi temel prensipleri, iş sağlığı güvenliği temel eğitimleri, Devlet-işçi-işveren” sorumlulukları başlıkları altında konular anlatıldı.

Seminerde konuşan İş Güvenliği Uzmanı Özge Tuna, temel hak ve özgürlükler ışığında iş sağlığının; tüm mesleklerde çalışanların bedensel, ruhsal ve sosyal yönden iyilik hallerinin en üstün düzeyde tutulması, sürdürülmesi ve geliştirilmesi çalışmaları olduğunu söyledi. İş sağlığı güvenliği konusunu, işin yapılması sırasında çeşitli nedenlerden kaynaklanan sağlığa ve güvenliğe zarar verebilecek koşullardan korunmak amacı ile yapılan sistemli, bilimsel çalışmalar olarak sıralayan Tuna, “İş sağlığı ve güvenliğinin amacı, sağlıklı ve güvenli bir çalışma ortamı sağlamak, çalışanları, çalışma ortamından kaynaklanan sağlık ve güvenlik risklerine karşı korumak, çalışanların sağlık, güvenlik ve refahını sağlamak ve geliştirmek, üretimin devamlılığını sağlamak ve verimliliği artırmak olarak sayabiliriz.” dedi.
İş kazalarının yüzde 98’lik kısmının alınacak tedbirlerle önlenebilir kazalar olduğunu belirten Tuna, “Yaşanan her 10 kazadan 9’u emniyetsiz davranışlardan, yani çalışan kaynaklı problemlerden meydana gelmektedir. Eğer emniyetsiz durum ve davranışların önüne geçebilirsek, iş kazalarını da engellemiş oluruz. 2012 yılında 40 bin civarında meslek hastalığı tespit edilmesi gerekirken 395 meslek hastalığı tespit edilebildi. Tespit edilen meslek hastalıklarının 246’sı silikoz. 2012 yılında ülkemizde sadece 2 işitme kaybı yaşandı. Kimyasalların neden olduğu toplam meslek hastalığı sayısı 78, bunun da 26’sı kurşun tozlarının neden olduğu hastalıklar. Dünyada her gün 172 iş kazası meydana geliyor ve 4 kişi yaşamını kaybediyor. İş kazalarının çoğunluğu makinelerin sebep olduğu kazalardan yaşanıyor. İş kazalarında zarar en çok el ve parmaklarda meydana geliyor. İş kazalarını ve meslek hastalıklarını önlemek için herkese bir takım sorumluluklar düşüyor. Herkes de üzerine düşen sorumluluğu yapmak durumundadır” dedi. Eğitim sonunda ise Samsun TSO personeli, iş sağlığı ve güvenliği konusunda yazılı sınav oldu.” diye ifade etti.

Üstlendikleri vizyon ve misyon çerçevesinde personelin hizmet içi eğitimlerine büyük önem verdiklerini ifade eden TOBB Yönetim Kurulu Üyesi ve Samsun TSO Başkanı Salih Zeki Murzioğlu, oda personelinin çeşitli konularda uzmanlık eğitimi almasının hizmet kalitesini yükselteceğini belirtti. İş sağlığı ve güvenliği konusunun önemine değinen Başkan Murzioğlu, “İşyerlerinde iş sağlığı ve güvenliğinin sağlanması ve mevcut sağlık güvenlik şartlarının iyileştirilmesi için işveren ve çalışanların görev, yetki, sorumluluk, hak ve yükümlülüklerini düzenlemek amacıyla 30 Haziran 2012 tarihli Resmi Gazete ’de 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu yayımlanmıştır. Kanun; kamu ve özel sektöre ait bütün işlere ve işyerlerine, bu işyerlerinin işverenleri ile işveren vekillerine, çırak ve stajyerler de dâhil olmak üzere tüm çalışanlarına faaliyet konularına bakılmaksızın uygulanacaktır demektedir. Biz de bu çerçevede personelimize iş sağlığı ve güvenliği eğitimi verdik. Eğitimin hizmet kalitemize önemli katkılar katacağına inanıyorum.” diye konuştu.
CİHAN

Yorumlar