SAMED üyeleri gönüllü kan bağışçısı oldu

Samsun Memurlar Derneği (SAMED) ile Kızılay Samsun Şubesi işbirliği çerçevesinde, SAMED dernek binasında 'Kan Bağışı İçin Kan Verme ve Önemi' konulu seminer düzenlendi. Memurların yoğun katılım sağlayıp büyük bir ilgi gösterdiği...

Google Haberlere Abone ol
SAMED üyeleri gönüllü kan bağışçısı oldu

Samsun Memurlar Derneği (SAMED) ile Kızılay Samsun Şubesi işbirliği çerçevesinde, SAMED dernek binasında 'Kan Bağışı İçin Kan Verme ve Önemi' konulu seminer düzenlendi. Memurların yoğun katılım sağlayıp büyük bir ilgi gösterdiği seminerde, Kan Bağışçı Kazanım Uzmanı Alper Candan, kan bağışının ve bağışçısının ne anlama geldiğini anlatırken 'kanın acil değil sürekli ihtiyaç' olduğunu ve 'tek kaynağının da insan' olduğunu belirtti.

Gönüllü kan bağışlamanın Türkiye ve dünyadaki durumu hakkında çarpıcı istatistikler veren Candan, bu durumun hangi değerlere ulaşması gerektiği hakkında bilgiler de verdi. “Kan işlenerek üç şekilde muhafaza edilip kullanılmakta ve bunun içinde bir kan bağışı üç hayat anlamına gelmektedir” diyen Alper Candan şöyle konuştu: “Bir yakının ihtiyacına binaen, bir kampanya ya da çağrıya istinaden ve birde düzenli olarak kendiliğinden bilinçli olarak yılda en az iki kere kan bağışlayan olmak üzere üç tip kan bağışçısı var. Ülkemizde düzenli gönüllü kan bağışçı sayısı ve kan bağışlayanlar arasında kadın bağışçı oranı çok düşük. Bunun nedeni kan verme bilinci eksikliğidir. Bu bilincin oluşması için 2008 yılında başlayan süreçle çeşitli kuruluşlarla özellikle Milli Eğitim Bakanlığı ve Diyanet İşleri Başkanlığı ile Türkiye Kızılay Derneğinin yaptığı protokoller çerçevesinde önemli bir mesafe alındı. Derneğimizin 15 Bölge Kan Merkezi var. Samsun Bölgesi de 5 ilimize hitap etmekte. Ülkemizde yıllık ortalama 2 milyon 100 bin ünite kana ihtiyaç duyulmakta ve Kızılay, 2013 yılında 1 milyon 650 bin 212 ünite ile bu ihtiyacın yüzde 61’ini karşılayabildi.”

Sunumunu tamamlarken katılımcılara gösterdikleri yoğun ilgi ve özverileri için teşekkür eden Candan, 7 Haziran 2014 Cumartesi günü düzenlenecek kan bağışı kampanyasında kan vermeye ve gönüllü bulmaya davet etti. Seminer sonunda söz alan SAMED Başkanı Muhsin Bayrak, “Kızılay adına bilgilendirmede bulunan uzmanımız insanlık için çok kutsal bir vazifeyi büyük bir fedakârlık ve gayretle yerine getirmekte. Kendisini aramızda görmekten ve ağırlamaktan büyük mutluluk duyduk. Vermiş olduğu bilgiler, bizlere sağlamış olduğu katkılar ve kazandırdığı bilinç için çok çok teşekkür ediyorum. Cumartesi günü yapılacak bağış kampanyasına arkadaşlarımın gereken ilgi ve katılımı göstereceklerine gönülden inanıyorum. İnşallah güzel bir bağış oranı yakalayacağız.” dedi.

Konuşmaların ardından SAMED Başkanı Muhsin Bayrak günün anısına Alper Candan’a plaket takdim etti. CİHAN

Yorumlar