Samanlık olarak kullanılan Ermeni kilisesi korumaya alınıyor

Van'ın Çatak ilesinde samanlık olarak kullanılan Ermeni Kilisesi’yle ilgili harekete geçildi.

Google Haberlere Abone ol
Samanlık olarak kullanılan Ermeni kilisesi korumaya alınıyor

Van'ın Çatak ilesinde samanlık olarak kullanılan Ermeni Kilisesi’yle ilgili harekete geçildi. Kilisenin koruma altına alınacağını söyleyen Van Kültür ve Turizm Müdürü Muzaffer Aktuğ, kilisenin bulunduğu hazine arazisinin SİT alanı ilan edileceğini ve tarihi yapının en kısa sürede boşaltılarak temizleneceğini söyledi.

Van’ın Çatak ilçesine 30 kilometre uzaklıktaki Korlu Köyü Albucak Mezrası'nda, Ermenilere ait kilisenin samanlık olarak kullanıldığı geçtiğimiz günlerde ortaya çıkmıştı. Bunun üzerine harekete geçen Van İl Kültür Turizm Müdürü Muzaffer Aktuğ, Van Müzesi ve Van Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü'nden 4 kişilik uzman ekibi görevlendirdi. Kilisede inceleme yaptırarak, rapor hazırlattığını belirten Aktuğ, koruma altına alınacak kilisenin bulunduğu hazine arazisinin de SİT alanı ilan edileceğini ve tarihi yapının en kısa sürede boşaltılarak temizleneceğini söyledi.

Kilisenin samanlık olarak kullanılmasını kabul etmeyeceklerini anlatan Aktuğ, ’Uzmanlarımız kiliseyi yerinde inceleyerek, durumu ile ilgili rapor hazırladı. Raporda, kilisenin hazine arazisi üzerinde olduğu ve hala tescilinin yapılmadığı belirlendi. Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'nun yapacağı ilk toplantıda kilisenin durumu gündeme getirilecek. Kilise tescillendikten sonra 1'inci derece SİT alanı olarak korumaya alınacak, hangi tarihlerde yapıldığı belirlenecek. Ayrıca, içerisi en kısa sürede temizlenecek. Restorasyon ihtiyacı olursa Kültür ve Turizm Bakanlığı düzeyinde yazışmalar yapılacak. Biz bu tarihi kiliseyi turizme kazandıracağız." dedi.

Tarihi kilise, yıllarca sahipsiz kalınca köylüler, mezrada okul olmadığı dönemde orayı okul olarak kullanmıştı. 5 yıl boyunca okul olarak kullanılan kilise yapısından 35 köy çocuğu mezun olmuştu. Daha sonra boş kalan yapı, köylülerce samanlık olarak kullanılmaya başlanmış.

CİHAN

Yorumlar