Salih Mirzabeyoğlu için yeniden yargılama talep edildi

Kamuoyunda Salih Mirzabeyoğlu olarak bilinen İBDA/C terör örgütü lideri olduğu gerekçesiyle mahkum olan Salih İzzet Erdiş için yargılamanın yenilenmesi talebinde bulunuldu. İBD/C terör örgütü lideri olduğu gerekçesiyle 28 Şubat sürecinde...

Google Haberlere Abone ol
Salih Mirzabeyoğlu için yeniden yargılama talep edildi

Kamuoyunda Salih Mirzabeyoğlu olarak bilinen İBDA/C terör örgütü lideri olduğu gerekçesiyle mahkum olan Salih İzzet Erdiş için yargılamanın yenilenmesi talebinde bulunuldu.

İBD/C terör örgütü lideri olduğu gerekçesiyle 28 Şubat sürecinde yargılanan ve ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası onanan hükümlü Erdiş, için İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’ne dilekçe verildi. Avukatları aracılığıyla mahkemeye verilen yargılamanın yenilenmesi talebinde Erdiş’in silahlı eylem, eylem talimatı ya da yargılanan örgüt mensuplarıyla irtibatını gösteren hiçbir delil bulunmadığı belirtildi. Erdiş’in Star gazetesinde işkence görmüş fotoğrafının yayınlandığı hatırlatılan dilekçede, Cem Uzan’ın bu fotoğrafın yayınlanması talimatını Hurşit Tolon’un verdiğini açıkladığı kaydedildi.

Ergenekon sanıklarından Okan İşgör’ün 2000 yılında Erdiş ile aynı koğuşta kaldığı anlatılan dilekçede, İşgör’ün 2013 yılındaki açıklamalarında cezaevine görevli olarak konduğunu, görevinin gereğini yaptığını söylediği ifade edildi. İşgör’ün Erdiş’i öldürmek amaçlı cezaevine konduğunu söylediği de ileri sürüldü.

TBMM raporunda Çevik Bir’in savcılara talimat verdiğine dair yazılar bulunduğu hatırlatılan dilekçede Erdiş’in yeniden yargılanması istendi.

Avukatların da bulunduğu bir grup adliye önünde basın açıklaması yaptı. Erdiş’in avukatlarından Hasan Ölçer, 28 Şubat döneminde yapılmış hukuksuzlukların en bariz ve en sembol isminin Salih Mirzabeyoğlu olduğunu söyledi. O dönemde çok ciddi hukuksuzluklar ve haksızlıklara maruz kaldığını ve 16 yıldır cezaevinde bulunduğunu ifade eden Ölçer, “Şu anda bu hukuksuzluğun ve haksızlığın önüne geçmek maksadıyla İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’ne yargılamanın yenilenmesi anlamında bir başvuru yapmak üzereyiz.” dedi.

Bugünün Türk demokrasi ve hukuk tarihi açısından önemli bir gün olduğuna inandıklarını belirten Ölçer, “Zira 28 Şubat emir komuta zinciri ve emir kumanda yargısı çerçevesinde alınmış kararların bugün için belki sona ermesi adına, Türk hukuk tarihi adına bir fırsatla karşı karşıyayız.” diye konuştu.

Siyasetin ve hukukun normalleşmesi gerektiğini kaydeden Ölçer, “Daha önce Anayasa Mahkemesi’nin ve diğer mahkemelerin vermiş oldukları hak ihlali kararlarının bu anlamda bir adım olduğuna inanıyoruz. Hukuki normalleşmenin başlamış olduğunu gösterdiğine inanıyoruz. Bizim davamız da bu anlamda bir test niteliğinde olacaktır. Türkiye’nin hukuk adına ne kadar normalleştiğinin bir göstergesi olacak.” ifadelerini kullandı.

CİHAN

Yorumlar