Salça fabrikası faaliyet girmedi, 13 domates üreticisi mağdur oldu

Ankara'nın Ayaş ilçesine bağlı Akkaya Köyü’nde kurulan salça fabrikası faaliyete geçmediği için sanayi tipi domates üreticisi 13 çiftçinin yetiştirdiği 200 ton salçalık domates tarlada kaldı.

Google Haberlere Abone ol
Salça fabrikası faaliyet girmedi, 13 domates üreticisi mağdur oldu

Ankara'nın Ayaş ilçesine bağlı Akkaya Köyü’nde kurulan salça fabrikası faaliyete geçmediği için sanayi tipi domates üreticisi 13 çiftçinin yetiştirdiği 200 ton salçalık domates tarlada kaldı. Fabrika kapalı olduğu için mağdur olan domates üreticileri yetkililerden mağduriyetlerinin giderilmesini istiyor.

İlhan köyünde domates üreticisi Mehmet Çalışkan 13 domates üreticisinin mağdur olduğunu belirterek; “1 Mart 2013 te Ankara Ayaş Akkaya Köyüne Ankara Valisi Alaattin Yüksel geldi. Ayaş’a yapacaklarını anlattı. Akkaya Köyüne de salça fabrikası yapıldı, açılışını yapacağım dedi ve açılışını yaptı. Bu fabrika yıllık 300 ton salça üretimi yapacak dedi. Nisan ayında bize bir ziraat mühendisi elinde 150-200 paket salçalık domates tohumu ile geldi. Ankara valiliği ve İl Özel İdaresinin emri ile. Bu sanayi tipi salçalık domates tohumlarını ekeceğiz ve sözleşme yapacağız dedi. Sözleşme imzaladık. Bu sözleşme teferruatlı bir sözleşme değilmiş. Biz domates tohumlarını ektik.” ifadelerini kullandı.

Salça fabrikasının faaliyete girmediğini ve mağdur olduklarını dile getiren Domates üreticisi Çalışkan; “Ağustos oldu fabrika çalışmadı, eylül oldu çalışmadı. Ayaş Kaymakamımıza müracaat ettik. Bizim mahsulümüz tarlada kaldı diye. Kaymakamımız ilçe tarıma havale etti. İlçe tarımdan gelen ziraat mühendisler bizim tarlada kalan mahsulümüzü tespit etti. Bundan sonra biz Ankara Valiliğine, İçişleri Bakanlığına, Tarım Bakanlığına ve Cumhurbaşkanlığına dilekçe yazdık. Biz bu dilekçelerde şikâyetimizi ve mağduriyetimizi dile getirdik. Dilekçelerimiz il tarıma gelmiş. İl tarımdan köyümüze iki yetkili geldi. Akkaya Köyü Muhtarı ve İlhan Köyü Muhtarı ile birlikte 13 domates üreticisinden, tarlada kalan mahsülün tespitini yapan mühendisin yetkisi yok, hiçbir hak talep edemezsiniz diyerek bizden imza topladı. Bizim bu mahsulümüzün zararını kim ödeyecek. Sayın tarım bakanımız bizim bu mağduriyetimizi gidermek için yol göstersin, uğraşsın. Biz bu mahsulü yetiştirirken sulama birliğine dönümüne 65 kuruş su parası ödedik. Ayriyeten gübre ve işçilik masrafımız oldu. Böylece 200 ton hasadımız tarlada kaldı. Bizim bu mağduriyetimizi giderenden Allah razı olsun” diye konuştu.

Bir diğer domates üreticisi İbrahim Uzun; “Ben de domates mağdurlarındanım. Üç gün domatesi topladım, kamyonuma yükledim, fabrikanın müdürüne telefon ettim fabrika açıldı mı diye. Açıldı getir dedi. Domatesleri fabrikaya götürdüm. Fabrikanın havuzuna boşalttım, kantar fişi ile beraber fabrika müdürüne teslim ettim. Hiçbir lira para almadım. Böylece müdürden haber bekliyorum. Tarım Bakanımızdan mağduriyetimizin giderilmesini istiyoruz” şeklinde konuştu. CİHAN

Yorumlar