Saksı Tartışmasına Bakan Açıklama Getirdi

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, 11. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’e yönelik 'Saksı' benzetmesinin sadece bir örnek olduğunu ve şahsına bir saygısızlık anlamında söylemediğini ileri sürdü.

Google Haberlere Abone ol
Saksı Tartışmasına Bakan Açıklama Getirdi

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, seçim bölgesi Edirne’de partisinin seçim çalışmalarına katıldı. Şükrüpaşa Mahallesi'ndeki seçim irtibat bürosunda başlayan ve partililerin düzenlediği araç konvoyuna katılan Bakan Müezzinoğlu, parti minibüsüyle şehir turu attıktan sonra Saraçlar Caddesi’ne geçti. Beraberindekilerle birlikte caddede gezen Müezzinoğlu, karşılaştıklarıyla salamlaşarak sohbet etti. Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, 11'inci Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’e yönelik 'Saksı' benzetmesinin eleştiri aldığının hatırlatılması üzerine, onun bir benzetme ve örnek olduğunu ifade ederek amacının saygısızlık yapmak olmadığını söyledi. Bakan Müezzinoğlu, şöyle konuştu:

"Burada demokrasi adına, milli idare adına bir örnek verdim. Bu ülkede Sayın Ahmet Necdet Sezer’i siyaseten tanıyan milyonda bir insanımız yoktu. Benim burada eleştirdiğim, Sayın Ahmet Necdet Sezer değil, milli irade hukuku adına birilerinin yaptıkları. Kapalı kapılar arkasında, 5 tane siyasi partinin genel başkanına dediler ki 'Ahmet Necdet Sezer’i cumhurbaşkanı adayı göstereceksiniz.' Ben siyasi parti genel başkanlarının yarıdan fazlası Ahmet Necdet Sezer’i tanımıyordu, bu millet de tanımıyordu. Bu milletin ve siyasilerin tanımadığı birini, kapalı kapılar arkasında, sanki masanın üzerine bir vazo koyarmış gibi, bir saksı koyarmış gibi millettin önüne bir Cumhurbaşkanı koydular. Onun adının Ahmet Necdet Sezer olması veya Mehmet Müezzinoğlu olması çok önemli değil. Önemli olan milli irade adına yapılan, tavır, şekil yani bugün soralım ülke insanına Ahmet Necdet Sezer ismini, o gün Cumhurbaşkanı adayı olarak deklare edildiğinde nüfusumuzun milyonda biri o anlamda tanıyor muydu? Peki milletin tanımadığı, siyasi partilerin tanımadığı birini kapalı kapılar arkasından bu masanın üzerine bunu koyduk denmesi, saksı örneği veya vazo örneği Sayın Ahmet Necdet Sezer’in şahsına bir saygısızlık anlamında söylemiyorum. Milli iradeye saygısızlık anlamında söylüyorum. Milli irade bu kadar birileri tarafından planlanan, birileri tarafından şekillendirilen bir milli irade olabilir mi? Büyük önder Mustafa Kemal Atatürk ‘Egemenlik kayıtsız, şartsız milletindir’ diyor. Milletin iradesi, o fotoğrafta var mıydı? Yoksa belirli güç odaklarının mı iradesi vardı? Söylemek istediğim bu. Yoksa Sayın Ahmet Necdet Sezer’e de bu ülkeye hizmet etmiş hiç kimseye de nezaketsiz bir cümle söylememiş, ona da, kendime de yakıştırmam. Ama şekil ve tavır, tarz bugünde aynı olsa işte saksı gibi masaya Ahmet’i koyduk, işte Mehmet’i koyduk gibi bir bunun örneği ne olur. Benim benzetmem saksı veya vazo. Ama bir başka vatandaşımızda başka benzetme yapabilir."

Caddedeki ziyaretlerini tamamlayan Müezzinoğlu daha sonra Edirne’den ayrıldı.

Yorumlar