Sakarya, yeni yıla orta hasarlı konut sorunuyla giriyor

Depremin üzerinden 14 yıl geçmesine rağmen Sakarya’da 531 binada toplam 900 hasarlı konut hala onarılamadı.

Google Haberlere Abone ol
Sakarya, yeni yıla orta hasarlı konut sorunuyla giriyor

Depremin üzerinden 14 yıl geçmesine rağmen Sakarya’da 531 binada toplam 900 hasarlı konut hala onarılamadı. Yeniden yapılan sağlamlık testinden ise ancak 90 bina oturulabilir çıkmıştı. Sakarya İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Hüsnü Gürpınar, hem orta hasarlı binaların hem de hasarsız gibi görünen yeni deprem yönetmeliği şartlarını karşılayamayan binaların can ve mal kayıplarına sebep olabileceğini söyledi.

Sakarya yeni yıla orta hasarlı konut sorununu çözemeden giriyor. Van depreminin ardından Sakarya Valiliği ve Büyükşehir Belediyesi, onarım süresi dolan konutlar için yıkım kararı aldı. Karar doğrultusunda binaların bir kısmı boşaltıldı. Ancak bazı vatandaşlar, binalarının hasarlı olmadığını iddia ederek yıkım kararına karşı çıktı. Boşaltanlarda geri döndü. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, ‘binam sağlam’ diye itirazda bulunanlara son bir fırsat daha verdi. Bina sahiplerinin üniversitelerden ‘risksiz’ raporu almaları halinde hasar kayıtlarının silineceğini duyurdu. Gelişme üzerine belediye, sağlamlık testi için Sakarya Üniversitesi ile protokol yaptı. Yapılan incelemede 900 konuttan sadece 90 konut güvenli çıkmıştı.Ancak neredeyse bütün hasarlı binalarda vatandaşlar oturmaya devam ediyor.

Sakarya İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Hüsnü Gürpınar da 14 yıldan beri bu binaların can ve mal güvenliği için büyük bir tehdit oluşturduğunu söyledi. Yeni deprem yaklaşırken bunca yıldır bu sorunun çözülememesinin üzücü olduğunu kaydeden Gürpınar, “Orta hasarlı binalar yeni bir depremde içinde oturanlarla birlikte yerle bir olacak. Bu binalar derhal boşaltılmalı ve yıkılmalıdır.” uyarısında bulundu.

25 BİN KONUT DAHA İNCELENMELİ

Gürpınar, 17 Ağustos 1999 depreminden sonra dışarıdan bakıldığında hasarsız görünen çok katlı binalarında yeni deprem yönetmeliği şartlarına göre mutlaka kontrol edilmelerinin hayati önem taşıdığına dikkat çekti. Şehirde bu durumda olan 25 bin konut bulunduğu bilgisini veren Gürpınar, “Bu binalar acil olarak incelenmeli. Çünkü olası bir depremde büyük risk taşıyan binalar. Yeni deprem yönetmeliğine göre bu binalar yeniden gözden geçirilmeli. Bu durum orta hasarlı binalardan daha da önemli. En azından orta hasarlı binaların hasarlı olduğu biliniyor. Bu binaların durumu nedir bilen yok. “ diye konuştu.
CİHAN

Yorumlar