Sakarya Muharebesi'nin şahidi Fatma Pazoğlu: Allah o günleri bir daha yaşatmasın

Ankara’nın Polatlı ilçesinde yaşayan asırlık Fatma Pazoğlu, Sakarya Meydan Muharebesi'nin son tanıklarından.

Google Haberlere Abone ol
Sakarya Muharebesi'nin şahidi Fatma Pazoğlu: Allah o günleri bir daha yaşatmasın

Ankara’nın Polatlı ilçesinde yaşayan asırlık Fatma Pazoğlu, Sakarya Meydan Muharebesi'nin son tanıklarından. Fatma Nine ömründe, Mustafa Kemal Atatürk, İsmet İnönü, Kara Fatma ve daha nicelerini görmüş. Savaşa şahitlik eden Fatma Nine, o yıllarda 10 yaşında. Yenimehmetli Köyünde ikamet eden Fatma Nine o günleri anlatırken ‘Allah bir daha o günleri yaşatmasın’ diyor. Fatma Nine, 6 çocuk, 30'da torun sahibi.

İlerleyen yaşına rağmen o günleri dün gibi hatırlayan Fatma Nine, Mustafa Kemal Atatürk ile Babası Ahmet Çavuş arasında yaşanan bir diyoloğu ise şöyle anlatıyor: “Kara Fatma ile Atatürk ama nebileyim onlar olduğunu, çizmeyi çekmiş buraya kadar. Elinde kırbaç. Başında kara kalpak. Kurban olurum ben sana. Kimse senin yerini tutmaz. Elleri, kıyamıyorum bakmaya. Sen misin, dedim. He benim, dedi. Baban nerede, babam evdedir, dedim. Bir askeri yolladı. Gitti babamı, aldı geldi. Geldiler, sarıldılar. Altındaki toprağı, ağzına doldurdu. Kurban olurum sana, dedi. Paşam neredeydin, paşam dedi. Bende seyrettim. Ahmet Çavuş yapma, Allah aşkına yapma, dedi. Babam, gayrı durdu. Biz gideceğiz, dedi. İşimiz var. Ben Yenimehmetli köyüne eşya getirdim, dedi. Yemek... Yemek için. Köylü aç. Ben gideceğim. Sen yarın, burada olacaksın. Bunların başında, olacaksın. Tamam, dedi. Askere şu şeyi getir, çuvalı getir, dedi. Asker çuvalı, getirdi. Yanına açın, dedi. Ağzını açtı. Bunları, kaç tane kız varsa, hepsine verin, dedi. Elini böyle doldurdu, getirdi ilkin, bana verdi. Sarı üzüm çekirdeksiz, eteğimize koydu. Hepimizin eteğine, koydu. Hadi, güle güle yiyin, dedi. Babamdan hatır istedi, koydu gitti.”

Ceppede askerlere yemek taşıdığını anlatan Fatma Pazoğlu, “Askerler için, yoğurt çaldık. Ayran, götürdük. Ekmek, götürdük. Bizim askerlerimiz. Gavur çıksın, gitsin. Gavur askerinin hepsi çıksın, gitsin.” dedi.

İSMET İNÖNÜ BİÇERDÖVER GETİRDİ

Pazoğlu, İsmet İnönü’nü ile arasında yaşanan diyalogu ise şöyle anlattı: “Yavrularım, ‘hiç üzülmeyin sizin ekinleri, ben kaldıracağım’ dedi. Ben biçerdöver getireceğim. Biçerdöver, o zaman çıktı. Biçerdöver getireceğim, size dedi. O hafta, bir gelir, giderdi. Bizi, yoklardı. Bir baktık, biçerdöver geliyor. Üç tane geldi. Biri bana, iki tane de ötekilere. Ekinimizi doldurdu. Bıraktı, koydu gitti. Biçerdöver, geldi. İnönü, getirdi. O zaman, kocamız askerdeydi. 4,5 sene askerlik yaptı.”

Nasıl beslendiğini de aktaran Pazoğlu ayrıca, yumurta ve tereyağ dan başka hiçbir şey yemediğini sözlerine ekledi.
CİHAN

Yorumlar