Saka: Aliağa limanlarının yükselişi devam ediyor

İzmir Aliağa limanlarında yılın ilk çeyreğinde elleçlenen konteyner yük hacmi, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 8,3 artışla 118 bin 735 TEU oldu. 2014 yılının ilk çeyreğinde Aliağa limanlarında gerçekleşen konteyner yük rakamlarını...

Google Haberlere Abone ol
Saka: Aliağa limanlarının yükselişi devam ediyor

İzmir Aliağa limanlarında yılın ilk çeyreğinde elleçlenen konteyner yük hacmi, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 8,3 artışla 118 bin 735 TEU oldu.

2014 yılının ilk çeyreğinde Aliağa limanlarında gerçekleşen konteyner yük rakamlarını değerlendiren Aliağa Ticaret Odası Başkanı Adnan Saka, Geçen yılın ocak – mart döneminde 109,552 bin TEU olan Aliağa limanlarındaki elleçlenen konteyner yük hacminin, bu yılın aynı döneminde yüzde 8,3 artarak 118,735 TEU’ya ulaştığını söyledi. Söz konusu dönemde, elleçlenen konteyner adedi ve hacmi bakımından Aliağa limanları sahasında önemli bir artış görüldüğünü ifade eden Başkan Saka, “2013 yılının Ocak – Mart döneminde 78,030 olan Aliağa limanlarında elleçlenen konteyner adedi ise yüzde 5,3 artarak 82,199 olarak kayıtlara geçti. Elleçlenen konteynerlerin 45 bin 230’unu yüklenenler, 36 bin 969’unu da boşaltılanlar oluşturdu.” dedi.

İstatistiklerden de görüldüğü üzere Aliağa’nın Türkiye deniz ticaretinin önemli bir yükünü sırtladığını ifade eden Başkan Saka, “Aliağa limanları İzmir ve Ege sanayisinin dünyaya açılan kapısı olduğu gibi, Akdeniz ve Ege’de ülkemize stratejik üstünlük sağlayan dev bir ihracat noktası konumundadır.” diye konuştu.

ALTO Başkanı Adnan Saka, lojistik köy kavramının da önemine değinerek Aliağa’nın konumu ve potansiyelleri açısından Lojistik Köy projesine oldukça uygun olduğunu ifade etti. Başkan Saka, büyük sanayi tesisleri, limanları, enerji üretim tesisleri, İzmir ve Manisa Organize sanayi bölgelerine coğrafi yakınlığı açısından Aliağa’nın konumunun iyi değerlendirmesi gerektiğini belirterek “Aliağa limanlarına yılda 5 bin gemi geliyor ve yıllık 50 milyon ton yükleme boşaltma yapılıyor. Kuzey Ege Çandarlı Limanı’nın devreye girmesiyle de Malta ve Pire limanlarının yüklerinden pay alınmaya çalışılacak. Tüm bu nedenler ile birlikte Aliağa’nın stratejik konumu, ekonomik yapısı ve yatırımcıya sağladığı fırsatlarla lojistik üs olma potansiyeline sahip en uygun yer olduğunu düşünüyoruz.” ifadelerini kullandı. CİHAN

Yorumlar