Şair ve yazar Hilmi Yavuz: Türkiye tam bir kaos içinde

Türkiye’de pek çok çalkantılı döneme şahitlik eden şair ve yazar Hilmi Yavuz, Türkiye’nin kaos içinde olduğunu söyledi. Cihan Medya Haber Dergisi’ne konuşan Yavuz, "Bugünün Türkiye’si fevkalade çalkantılı ve istikrarsız." dedi.Türk...

Google Haberlere Abone ol
Şair ve yazar Hilmi Yavuz: Türkiye tam bir kaos içinde

Türkiye’de pek çok çalkantılı döneme şahitlik eden şair ve yazar Hilmi Yavuz, Türkiye’nin kaos içinde olduğunu söyledi. Cihan Medya Haber Dergisi’ne konuşan Yavuz, "Bugünün Türkiye’si fevkalade çalkantılı ve istikrarsız." dedi.

Türk edebiyatının en saygın isimlerinden olan şair ve yazar Hilmi Yavuz, Türkiye’nin darbeler tarihinde önemli izler bırakan 27 Mayıs’ta muhalif bir gazeteci olarak görev yaptığı gazetede sansürün farklı türleriyle karşılaştı. Bugün de muhalif bir çizgi içerisinde yer alan Yavuz, Türkiye’nin kaos döneminde olduğuna dikkat çekti. Adnan Menderes’i muhabir olarak takip eden ve dönemin tüm detaylarına vâkıf bir kişi olan deneyimli gazeteci Yavuz, "Menderes ne zaman nerede hangi sözcükleri söylemesi gerektiği konusunda son derece dikkatli ve politikanın dilini hiçbir zaman sıradanlaştırmadan kullanabilen bir insandı. Başbakan Erdoğan ile Menderes’i karşılaştırma abesle iştigaldir." diye konuştu.

Türk basın tarihinin canlı şahitlerinden Hilmi Yavuz, Cihan Medya Haber Dergisi’nin Temmuz-Ağustos sayısına günümüz Türkiye’sinin resmini çizdi. Bugün Türkiye’nin tam bir kaos içinde olduğunu söyleyen Hilmi Yavuz, "Bugünün Türkiye’si fevkalade çalkantılı ve istikrarsız. Sanki çok yeni kurulmuş, kuralları, normları, ölçüleri belli olmayan bir yeni cumhuriyetmiş gibi bir belirsizlik. Ne olduğunun anlaşılmadığı bir kaotik durumun yaşandığını görüyorum." ifadelerini kullandı. Mevcut kaotik durumun, 90 yıllık Cumhuriyet yönetiminin, yerleşik, oturmuş yapısından ziyade, dağılmış, belirsiz kaotik bir yapıya dönüştüğünü altını çizen Yavuz, mevcut durumun kendisini şaşırttığını ve fena halde üzüntüye boğduğunu söyledi.

‘BAŞBAKAN ERDOĞAN’I MENDERES’E BENZETMEK ABESLE İŞTİGAL OLUR’

Menderes ile Başbakan Erdoğan arasında kıyaslama yapılmasının doğru olmadığını belirten Yavuz, bu tip bir benzetmenin abesle iştigal olacağını dile getirdi. Menderes’in çok ciddi ve ağırbaşlı bir devlet adamı olduğuna vurgu yapan Yavuz, "Ne zaman nerede hangi sözcükleri söylemesi gerektiği konusunda son derece dikkatli ve politikanın dilini hiçbir zaman sıradanlaştırmadan kullanabilen bir insandı. Böyle bir karşılaştırma abesle iştigaldir." ifadesini kullandı.

‘HOŞA GİTMEYEN YAZAR VE MUHABİRİN İŞİNE SON VERİLİYOR’

Menderes döneminde de basında sansür olduğunun altını çizen Hilmi Yavuz, sansürün şekil değiştirdiğini belirtti ve bugünün sansürünü şu cümlelerle anlattı: "Gazeteler, eski tabiriyle neşir yasakları dolayısıyla gazeteler beyaz çıkıyordu. Bu haberi yayımlayamıyoruz deniyordu. Bu çok açık bir sansürdü, görülebilir açık bir sansürdü. Ama bugün öyle bir sansür yok, gazetelerin dış görünüşü itibariyle, kamuya sunuluş biçimi itibariyle Menderes döneminde olduğu gibi açık sansürden, haberlerin yasaklanmasından, gazetelerin yasaklanan haberler nedeniyle boş beyaz sayfalar şeklinde çıkmasından söz edilemiyor ama dediğiniz gibi gizli bir sansürün var olduğunu somut birtakım belirtilerle görmek mümkün. Bu da doğrudan doğruya istenmeyen, hoşa gitmeyen yazılar yazan, yazarların, muhabirlerin, işlerine son verilmesi konusunda gelen baskılar bağlamında gelen sansür şeklinde gözüküyor."

Hilmi Yavuz’la yapılan röportajın tamamını Cihan Medya Haber Dergisi'nin son sayısında (Temmuz – Ağustos 2014) okuyabilirsiniz. Medya dünyasından haber ve incelemeler yayınlayan dergi, aboneliğin yanı sıra tüm NT mağazaları ile seçkin Yaysat bayilerinde ve Turkcell Dergilik'in dijital raflarından satışa sunuluyor. CİHAN

Yorumlar