Saimbeyli, 160 çeşit kelebeğiyle dünyanın en önemli biyoçeşitlilik noktası

Saimbeyli, 160 çeşit kelebeğiyle dünyanın en önemli biyoçeşitlilik noktası özelliğini taşıyor. Türkiye'deki 400 kelebek türünden 160'ı Saimbeyli'de yaşıyor.Adana Toroslar Federasyonu ile Çukurova Üniversitesi ve Bilim ve Teknoloji Üniversitesi...

Google Haberlere Abone ol
Saimbeyli, 160 çeşit kelebeğiyle dünyanın en önemli biyoçeşitlilik noktası

Saimbeyli, 160 çeşit kelebeğiyle dünyanın en önemli biyoçeşitlilik noktası özelliğini taşıyor. Türkiye'deki 400 kelebek türünden 160'ı Saimbeyli'de yaşıyor.

Adana Toroslar Federasyonu ile Çukurova Üniversitesi ve Bilim ve Teknoloji Üniversitesi üniversiteleri işbirliğinde 'Saimbeyli’deki Kelebek Çeşitliliği ve Güncel Pazarlama Yaklaşımları' konusunda bir seminer düzenlendi. Programda konuşan Çukurova Üniversitesi Biyometri ve Genetik Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zeynel Cebeci, biyoçeşitlilik anlamında Saimbeyli’nin dünyanın en önemli noktalarından biri olduğunu ancak Saimbeylilerin bu durumdan haberi olmadığını belirtti.

Alman bir bilim adamının araştırmalarına göre Türkiye’de 10 yerden bahsedildiğini kaydeden Prof Dr. Cebeci, "Karaçam ormanlarının altında öyle bir şey var ki yalnızca oraya özgü endemik bir kelebek var. Ve orada yaşıyor sadece. Çok dar bir alan." dedi. Bu kelebeği ilk kez keşfeden kişinin 1992 yılında bir Belçikalı olduğunu vurgulayan Cebeci, şu bilgileri aktardı: "Buraya geliyor ve bu kelebeği keşfediyor, ikinci sene geliyor incelemeler yapıyor bulamıyor. Üçüncü sene tekrar geliyor aynı şekilde bulamıyor. 20 sene gelen giden oldu ancak bulamadılar. Ama geçen sene biz bulduk. Onlar adını Teressa Mavisi koymuşlar. Biz de Saimbeyli Mavisi dedik. Şu anda temmuz ortasında bir grup, ağustos’ta bir grup kelebek çıkar. Her birinde 50 farklı tür sayılabilir. Yaklaşık 400 tür vardır Türkiye’de ve 160’ı Saimbeyli’den çıkar."

'BÖLGENİN FARKINDA OLMADIĞI BİR CENNET'

Bölgenin doğal güzellikleri, doğal tarım ve yaşam alanları ve Türkiye’de nadir görülen birçok kelebek ve canlı türüne ev sahipliği yaptığının altını çizen Prof. Dr. Cebeci, "Bu güzellikler sayesinde bölge farkında olunmayan bir doğa, ekolojik yaşam, fotoğraf, gezi ve doğa sporları turizm cennetidir. Bu potansiyelin de değerlendirilmesi için girişimlere başlanması lazım." ifadelerini kullandı.

Çukurova Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Burak Nakıboğlu ise güncel pazarlama yaklaşımları, küçük ve orta boy işletmelerde marka oluşturma ve yaratıcı pazarlama yaklaşımları, kullanma becerilerinin geliştirilmesi, güncel müşteri beklentileri ve davranışları ile Anadolu ticaret kültürü ve modern pazarlama anlayışı arasındaki ilişkilerden bahsetti. Nakıboğlu ayrıca Kozan portakalı, Saimbeyli, Tufanbeyli, Feke fasulyesi, Feke katran mantarı gibi bölgesel ve ulusal olarak oldukça değerli ürünlerin değerlerinin halka nasıl duyurulacağı ve bu ürünlerin üreticilerinin nasıl desteklenebileceği konusunda tavsiyelerde bulundu. CİHAN

Yorumlar