Saim Orhan, Finikelilere dünya turu yaşattı

Samanyolu televizyonunda yayınlandığı günden bu yana çok sevilen ve izlenen Türkiye'nin en çok izlenen yerli belgeseli Ayna'nın yapımcısı ve sunucusu Saim Orhan, Antalya'nın Finike ilçesinde 'Saim Orhan’la Dünya Turu' konulu konferans verdi....

Google Haberlere Abone ol
Saim Orhan, Finikelilere dünya turu yaşattı

Samanyolu televizyonunda yayınlandığı günden bu yana çok sevilen ve izlenen Türkiye'nin en çok izlenen yerli belgeseli Ayna'nın yapımcısı ve sunucusu Saim Orhan, Antalya'nın Finike ilçesinde 'Saim Orhan’la Dünya Turu' konulu konferans verdi.

    Finike Girişimci İşadamları Derneği’nin (FİGİAD) düzenlediği konferans Finike Belediyesi Aquapark Düğün Salonu'nda yapıldı. Konferansa Finike, Kumluca, Demre'den işadamlarının yanı sıra çok sayıda vatandaş katıldı.

    Yıllardır dünyayı dolaşan Saim Orhan, şimdiye kadar 145 ülkede çekim yaptıklarını söyledi. Konferansın başında yurt dışındaki Türk okullarını anlatan ‘Yaşatmak için yaşayanlar’ adlı videoyu izleten Orhan, ardından gittiği ülkelerden çektiği fotoğrafları paylaştı.

    Türk okulları sayesinde Türkiye’nin dünyada sesinin ve sözünün dinlenir hale geleceğini söyleyen Saim Orhan, muhterem Fethullah Gülen Hocaefendi’den “Dünyanın her tarafında olmayan bir Türkiye’nin ayakları üzerinde sağlam durması mümkün değildir” sözünü duyanların bugün dünyanın dört bir köşesine dağılmış durumda olduğunu ifade etti. Dünyanın dört bir yanında bulunmanın zorunluluk olduğunu örneklerle anlatan Saim Orhan, "Mozambik bir zamanlar İslam toprağıymış. Müslüman tüccarlardan Musa bin Bek buraya gelmiş. Ülkenin asıl ismi de budur ama bizler vazifemizi yapamayıp da çekilince Portekiz gelmiş ve 500 yıl sömürmüş. Ülkenin adını, dinini, kültürünü değiştirmiş. Ülke, Portekizce konuşuyor. Hıristiyan misyonerler gelmiş, dinlerini yaymış. Neden oralarda olmamız gerektiğinin net örneklerinden biridir." diye konuştu.

    Türkiye’nin dünya üzerindeki ağırlığını, gücünü ve saygınlığını artırmanın tanıtmak ve anlatmaktan geçtiğini dile getiren Saim Orhan, “BM’de Türkiye lehine kalkan parmakların sayısını çoğaltmak, uluslararası arenada etkinliği arttırmak, sözü dinlenen bir ülke haline gelmek, Anadolu insanının azim ve gayretiyle açılan Türk okulları sayesinde olacaktır." dedi.

    "DÜNYANIN HER YERİNDE OLMALISIN"

    Dünyanın her yerinde olamayan bir Türkiye’nin ayakları üzerinde sağlam durmasının mümkün olamayacağını vurgulayan Orhan, "Her kıtaya dağılan 10 binlerce eğitim gönüllüsü, şanlı bayrağımızı dünyanın dört bir yanında dalgalandırıyor. Geçmişte çok güzel şeyler başarmış ve adını tarihe altın harflerle yazdıran bu milletin torunları yine sahneye çıkarak, arkasında Anadolu insanının olduğu bu okullar, bu eğitim gönüllüleri, gittikleri ülkelerde fahri büyükelçilik yapıyorlar." şeklinde konuştu.

    Anadolu insanının gittiği her toprakta büyük bir güven tesis ettiğini, ülkeyi yönetenlerin çocuklarını Türk okullarına verdiğini Orhan, şöyle konuştu: “Halbuki oralarda İngiliz'in, Amerika'nın, Fransız'ın, Alman'ın da okulları var ama Anadolu insanının büyük fedakarlıklarla kurduğu okulları tercih ediyorlar. Irak’ta şu anda Allah bize 31 okulda 15 bin talebenin okumasını nasip etmiş. Son 10-15 yılda açılan okullar sayesinde Türkiye yalnız bir ülke olmaktan çıkmaya başladı. Papua Yeni Gine'de, Tanzanya'da, Zambiya'da, Arjantin'de, Brezilya'da, Uganda'da, Yeni Zelanda'da Türk bayrağı dalgalanıyor. Afrika topraklarında bizim dilimiz konuşuluyor. Bunun faydalarını ileride ekonomide, siyasette, kültürde göreceğiz. Lehimize parmak kaldıracak insanlar hızla artıyor. Yeter ki biraz gayret gösterelim.”

    "GİTMEZSEN TANIYAN YOK"

    Saim Orhan konuşmasını şöyle sürdürdü: "Gitmesek, oralarda Türkiye’yi bilen, tanıyan insanlar yok. Gittiğin ölçüde tanınıyor ve biliniyorsun. Okullar olunca arkadan işadamları, esnaflar, sanayiciler gidiyor. Türkiye’yi bilmeyen ülkeler şimdi el üstünde tutuyor. Dünya genelinde dilimiz ve kültürümüz adına muhteşem güzellikler oluşuyor. Biz bunları sadece Allah’ın rızası için yapıyoruz. Başkalarının başka başka rızaları olabilir ama bizim tek gayemiz Allah’ın rızasıdır. İmam-ı Azam Ebu Hanife’ler, Üstadımız Bediüzzaman Said Nursi Hazretleri nice sıkıntılar çektiler ama davalarından vazgeçmediler. Biz de davamızdan vazgeçmeyeceğiz ve sonuna kadar, Rabbim bize ömür verdiği sürece, bu davada koşturmaya devam edeceğiz."

    FİGİAD Başkanı Ahmet Sancar da Türk okullarından yetişenlerin, Türkçeyi ve Türk kültürünü öğrendiğine dikkat çekerek şunları söyledi: "Milletimiz ve devletimiz adına her türlü diyalogu kurmaya hazır ve istekli bir hayli insan yetişmektedir. Bu müesseseler her yerde kendi kültürümüzün ana motifleriyle farklı kültürel ilişkiler dokuyor. Okulların bulunduğu hemen her yerde, oraya eğitim ve kültürle giden insanlar aynı zamanda ekonomik ilişkiler geliştirecek imkanlarla da gidiyor. İş ve ticaret ilişkilerini geliştiriyorlar."

    Program sonunda Ahmet Sancar Saim Orhan’a plaket verdi. CİHAN

Yorumlar