Şaibeye karşı GPS ile izlenen 'elektronik seçim sandığı' üretti

Her seçim sonrası ortaya atılan ‘Sandıklar kayboldu, oylar çalındı’ şeklindeki şikâyetler üzerine yeni bir sistem geliştirildi.

Google Haberlere Abone ol
Şaibeye karşı GPS ile izlenen 'elektronik seçim sandığı' üretti

Her seçim sonrası ortaya atılan ‘Sandıklar kayboldu, oylar çalındı’ şeklindeki şikâyetler üzerine yeni bir sistem geliştirildi. Ankara Proje Pazarı’nda görücüye çıkan sistem, şeffaf sandıklara atılan oyları sayıyor, seçim sandığını GPS ile takip ederek sadece belirli yerlerde kapağının açılmasına müsaade ediyor.

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz tarafından da tam not alan 'Merkezi Denetimli Sandık Güvenliği Sistemi', önümüzdeki dönemlerde geliştirilerek, oyların, tarayıcı üzerinden sayılarak seçimlere şaibe karışmasının önüne geçilmesi hedefleniyor.

Türkiye’de her seçim sonrası oyların çalındığı, seçim sandıklarının içinin boşaltıldığı ve sandıkların yer değiştirdiği iddiaları haberlere yansıyor. Neticede, siyasi partiler Yüksek Seçim Kurulu’na başvurarak seçimlerin tekrar edilmesi konusunda girişimlerde bulunuyor. Geçtiğimiz seçimlere kadar kullanılan tahta sandıklardan kurtularak şeffaf sandıklara geçilse de şaibe iddiaları devam ediyor. Ankara Kalkınma Ajansı tarafından kurulan Proje Pazarı’nda sektör temsilcilerine sunulan, Atosis Araç Takip ve İletişim Sistemleri Genel Müdürü Atilla Yumuşak'ın hazırladığı proje ile seçimlerde oluşabilecek oy kayıplarının ve şaibelerin önüne geçilmesi hedefleniyor. Proje bu yıl Ankara Kalkınma Ajansı tarafından verilen başarı ödüllerinde de ikinciliği elde etti. Genel Müdür Atilla Yumuşak, ödülü bakan Cevdet Yılmaz'ın elinden aldı. Genel Müdür Yumuşak tarafında yapılan sunumu ilgiyle dinleyen Bakan Yılmaz, projeye tam not verdi.

"SEÇİM SANDIKLARI GPS ve GPRS İLE İZLENECEK"

Merkezi Denetimli Sandık Güvenliği Projesi, seçim gününde, sürecin başlangıcından bitişine kadar merkez ile seçim kurulları ve oy verme noktaları arasında seçim sandıklarının güvenliğini elektronik ortamda sağlayan, durumlarını izleyen ve itirazları azaltacak şekilde raporlayan bütünsel bir sistem amaçlıyor. Her bir sandık, GPS ve GPRS donanımıyla sandığın teslim alınmasından, teslim edilmesine kadar geçen sürede; izlediği güzergâh, içine atılan oy sayısı, sandığın açılıp-kapanması ve oy verme işlemi süresince bulunduğu sabit konuma ait coğrafi koordinatlar, harita üzerinde merkezden izlenir ve raporlanarak sürekli denetim altında tutuluyor. Ayrıca, anlık ve tek seferlik şifre veya elektronik kart okuyucu kullanılarak her bir sandık için o sandığa özel yetkilendirme, merkezdeki sunucudan yapılır. Yetkili kişi, uygun şifre veya doğru kart bilgilerini sandığın üzerindeki birime giriş yaparak sandıktaki elektronik kilidin açılmasını sağlıyor.

Proje sorumlusu Atilla Yumuşak, şeffaf seçim sandıklarında şaibeleri ortadan kaldırmayı hedeflediklerini belirterek, “Sandığın izlediği güzergahı tespit ediyoruz. Elektronik kilidi var. Olması gereken adreste sandığın açılıp açılmadığını kontrol ediyoruz. Ayrıca, kullanılan oy sayısını okuyan bir sistemimiz mevcut.” diye ifade etti.

Yumuşak, her seçimden sonra oluşan karmaşayı ortadan kaldırmak istediklerini ifade etti. 6 aylık bir çalışma sonucu projenin Ankara Kalkınma Ajansı tarafından ödüle layık görüldüğünü ifade eden Yumuşak, “Bundan sonraki aşamada zarfın içindeki oy pusulasını tarayıcıda okutup, onu da online olarak izlemeyi hedefliyoruz. Bu konuda da bütün şaibeleri ortadan kaldırıyoruz.” diye konuştu.


CİHAN

Yorumlar