Sahur ve iftarda nasıl beslenmeli!

Ramazan dendiğinde akla ilk gelen iftar ve sahurdur. Ramazan ayında beslenmeye dikkat etmek çok önemlidir. Yazın sıcağını hissettirdiği ve uzun geçen günlerde sağlıklı şekilde oruç tutmak, sağlıklı beslenmeyle ilgilidir.

Google Haberlere Abone ol
Sahur ve iftarda nasıl beslenmeli!
 Ramazan dendiğinde akla ilk gelen iftar ve sahurdur. Ramazan ayında beslenmeye dikkat etmek çok önemlidir. Yazın sıcağını hissettirdiği ve uzun geçen günlerde sağlıklı şekilde oruç tutmak, sağlıklı beslenmeyle ilgilidir.

11 ay boyunca her acıktığında sürekli çalışan mide ve iç organlar Ramazan ayında 1 ay boyunca dinlenmeye çekilir. Dinlenmeye çekilen bu dönemden iç organlar olumlu yönde etkilenir. Peygamber Efendimiz (SAV)  ‘’Oruç tutunuz ki sağlıklı olasınız.’’ Hadisi Şerif’i bu durumu en net şekilde açıklar. Sağlıklı oruç tutmaz ve sağlıklı bir ramazan ayı geçirmek için sahur ve iftar vakitlerinde sağlıklı ve dengeli beslenmeye özen gösterilmesi gerekir.

Tüm gün aç kalan mideye iftar vaktiyle birlikte tıka basa ağır yemekle doldurulması doğru bir davranış değildir. Bu durum orucun sağladığı faydaları yok eder.

Ramazan ayında sahur ve iftar vakitlerinde iki ana öğün ile iftardan sonra 1-1,5 saat ara olacak şekilde iki ara öğün olarak düzenlenmelidir.  Oruç tutan kişiler mutlaka sahur kalkmalıdır. Kafein içerek içeceklerden uzak durulmalı , meyve duyu , kuşburnu , sür ve bitki çaylarının tüketilmesi gerekir.

Vücut gün boyu susuz kalacağından bu dengeyi sağlamak için iftar ile sahur arasında su tüketilmesine özen gösterilmelidir.

Sahurda Yenmesi Gerekenler

Sahurda yalnızca kalkıp su içip niyetlenmez ya da gece uyumadan önce birşeyler yiyip yatmak oldukça zararlıdır. Bu sebepten dolayı sağlıklı bir oruç günü geçirmek için sahurda mutlaka süt ve süt ürünleri yenmeli ve bu besinlerin yanında tam tahıllı ekmek tüketilmeli. Yemek türü olarak ise bir kase çorba  , az yağlı sebzeler ve kahvaltı çeşitleri yenmelidir. Vücut uzun saatler aç kalacağından şeker dengeleyici besinler tüketilmelidir. İftar ve sahur arasında özellikle de sahurda yemek yendikten sonra üzüm , armut , şeftali gibi meyveler tüketmek gün içinde aç kalan vücudun şekerinin dengelenmesine fayda sağlar.

İftar Yenmesi Gerekenler

Uzun saatlerce aç kalan vücut ve nefis iftarda herşeyi yemek istemenize neden olacaktır. Ramazan ayının bir amacıda nefisi terbiye etmek olduğu için ve de mideye birden yüklenmenin sağlık açısından zararlı olacağından iftarda hafif yiyecekler tercih etmeli, sağlıklı beslenilmelidir.

Bir tabak çorbanın yanında salata , zeytin ve çeşitli kahvaltılıklar ile mideyi birden yormadan yemeklere başlanmalıdır. Çorba ve diğer yiyeceklerden 10-15 dakika sonra ana yemeğe geçilmelidir. Ana yemekte de az yağlı et yemekleri , ya da tavuk tercih edilmelidir. Ramazanda vücudun şeker dengesini sağlamak için beyaz ekmek ve beyaz pirinç pilavından uzak durulmalıdır. Kepekli ekmek ve bulgur pilavı tüketmek sağlık açısından daha faydalıdır. 

Yorumlar