Sahte pasaport çetesine operasyon

Suriye, Irak ve İran’dan yasa dışı yollarla Türkiye’ye girenlere 30 bin Euro karşılığında pasaport düzenleyen 17 kişilik şebeke çökertildi. Çetenin, sahte pasaportlardan son 3 yılda yaklaşık 20 milyon lira vurgun yaptığı belirtildi.İstanbul...

Google Haberlere Abone ol
Sahte pasaport çetesine operasyon

Suriye, Irak ve İran’dan yasa dışı yollarla Türkiye’ye girenlere 30 bin Euro karşılığında pasaport düzenleyen 17 kişilik şebeke çökertildi. Çetenin, sahte pasaportlardan son 3 yılda yaklaşık 20 milyon lira vurgun yaptığı belirtildi.

İstanbul Kaçakçılık Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü Göçmen Kaçakçılık ve İnsan Ticareti Bürosu Amirliği’ne bağlı ekipler, İstanbul’da bir çetenin savaştan kaçarak Türkiye'ye yasa dışı yollarla

giren Suriye, İran ve Iraklılara 20 ile 30 bin Euro karşılığında sahte pasaport düzenleyen şebekeyi tespit etti. Şebekenin, yeşil ve diplomatik pasaportlar üzerinde tahrifat yaparak hava yolu ile Avrupa ülkelerine çıkmalarını sağladıkları belirlendi.

Bakırköy, Fatih, Bahçelievler ve Kadıköy’de düzenlenen eş zamanlı operasyonlarda; 6 İranlı,1 Iraklı ve 1 İsrailli olmak üzere 17 kişilik çete yakalandı. Polis tarafından 6 yıldır aranan şebeke lideri A. Z. ise Bakırköy’deki bulunan lüks evinde gözaltına alındı. Polisin ev ve iş yerlerinde yaptığı aramalarda; 959 adet çeşitli ülkelere ait pasaport, 24 adet bilgisayar ve çok sayıda sahtecilik alanında kullanılan malzemeler ele geçirildi. Yapılan araştırmalarda çete üyelerinin havalimanlarında pasaport kontrollerini yapan polisi atlatmak için orijinal olan pasaportlara tahrifat yaptıkları, o pasaport ile ilgili sahte kimlik, kredi kartı gibi belgeleri hazırladıkları tespit edildi.

‘FOTOĞRAFLARI BENZETMEK İÇİN MAKYAJ YAPMIŞLAR’

Bu arada çetenin, sahte pasaporttaki fotoğrafların benzemesi için özel makyaj yöntemini kullandığı belirlendi.

Bu yollarla Avrupa ülkelerine gitmek isteyen 60 kişinin polisin teknik takibi sonucu uçaklara binecekleri sırada gözaltına alındığı öğrenildi. Çete üyelerinin 3 yıl içinde yaklaşık 20 milyon lira vurgun yaptıkları, çete lideri A.Z’nin ise bir yıl içinde döviz büroları aracılığıyla İran’a 1 milyon Euro'luk transfer yaptığı bildirildi.

Sorguları tamamlanan 13 kişi adliyeye sevk edildi. Şahıslardan 4’ü ise savcılığın talimatıyla serbest bırakıldı.

CİHAN

Yorumlar