'Sahte ilaçlara karşı vatandaşlar dikkatli olmalı'

Bazı illerde yaşanan sahte ilaç operasyonunun yankıları sürüyor. 37. Bölge Sivas Eczacılar Odası Başkanı Uğur Akkuş, vatandaşların, üretilmeyen ilaçları almak için illegal yollardan yurt dışından ilaç getirtmeye çalıştığını belirterek, “Bu işi ticarete d.

Google Haberlere Abone ol
'Sahte ilaçlara karşı vatandaşlar dikkatli olmalı'

Bazı illerde yaşanan sahte ilaç operasyonunun yankıları sürüyor. 37. Bölge Sivas Eczacılar Odası Başkanı Uğur Akkuş, vatandaşların, üretilmeyen ilaçları almak için illegal yollardan yurt dışından ilaç getirtmeye çalıştığını belirterek, “Bu işi ticarete döken ve para kazanmak isteyen simsarlar, halkın sağlığını tehlikeye sokmak isteyebilir. Vatandaşların bu tür kişilere itibar etmemeleri gerekir.” dedi.

Eczacılar Odası Başkanı Uğur Akkuş, sahte ilaç olaylarını duyduklarında Türk Eczacılar Birliği, eczacı odaları ve sağlık camiası olarak çok üzüldüklerini söyledi. Akkuş, Türkiye’de sağlıkta dönüşümle birlikte bir kare kod uygulaması geldiğini hatırlatarak, sahte ilaçların önlenmesi, piyasada bulunan ya da bulunması muhtemel sahte ilaçları bertaraf etmek ve halk sağlığını korumak için kare kod sistemi uygulandığını söyledi.

‘Kare kod’ ile ilgili bilgi veren Uğur Akkuş, şunları söyledi: “Aynı para gibi, her kutuya özgü rakam ve harfleri ifade ediyor. Üretici firma ilacı ürettiği zaman bu harf ve rakamlardan oluşan kare kod bilgisini Sağlık Bakanlığı'na iletiyor. Bakanlığın havuzunda toplanıyor. Şu anda Türkiye’de her ilacın üretiminden dağıtımına ve reçeteyle verilene kadar izlediği yol şu anda gözlenebiliyor. Yolda bulduğunuz bir ilaç kutusunun üzerindeki kare kod üzerinden nerede üretilmiş, hangi depodan çıkmış, hangi eczaneye gitmiş, hangi hastaya verilmiş, bunların hepsi kontrol altındadır.”

“PİYASADA OLMAYAN İLAÇLAR LEGAL YOLLARDAN GETİRİLEBİLİR”

Halkın, eczanelerden aldığı ilaçlardan ve hastanelerde kullandığı ilaçlardan, böyle bir endişeye kapılmalarına gerek olmadığını söyleyen Eczacılar Odası Başkanı Akkuş, “Fakat bazı ilaçların piyasada olamaması, üretilmemesi ya da ithal edilmemesi durumunda vatandaşlarımız bir arayış içerisine giriyor ve illegal yollardan karşılamaya çalışıyor. Bunlar çok tehlikeli yollar. Türkiye’de bulunmayan ve üretilmeyen ya da az üretilen ilaçlar, bunların tamamı Türk Eczacılar Birliği ve Sağlık Bakanlığı arasında oluşturulan protokol gereği yasal yollardan hem de devletin ödeme garantisiyle yurt dışından temin edilmesi mümkün.” şeklinde konuştu.

“EN AĞIR ŞEKİLDE CEZALANDIRILMALI”

Hem vatandaşları hem de kuruluşları uyarmak gerektiğini, illegal yollardan temin edilecek her türlü ilacın nerede ve nasıl üretildiği, içindeki etken madde ve miadıyla ilgili hiçbir şeyi bilmenin mümkün olmadığını ifade eden Uğur Akkuş, şöyle devam etti: “Onun için bu tip şeyleri hemen halkın ve kurumların, ihbar ederek, halk sağlığını tehlikeye sokan canilerin bir an önce cezalandırılması gerektiğini düşünüyoruz ve sağlık camiasını töhmet altında bırakan bu tür uygulamaların da en ağır şekilde cezalandırılmasını istiyoruz.”

“PARA POLİTİKASI İTHAL İLACA YÖNLENDİRİYOR”

İlaçların üretilmemesinde para politikasının önemli olduğunu vurgulayan Akkuş, “Burada önemli olan fiyat politikası, ilaçtaki fiyat politikasının burada etkin olduğunu düşünüyorum. Bunda kamu kurumu iskontosu dediğimiz iskonto var. Ayrıca, fiyat kararnamesinde dolar bazında bir fiyatlandırma sistemi var. Gerçek fiyat kurunun da firmalara ve ilaçlara verilmesi gerektiğine inanıyorum. Bu fiyat baskılaması ve kur baskısı, bazı ilaçların piyasada üretilmemesine ve bulunmamasına yol açıyor. Bu nedenle hem bizlerin, hem devletin, hem sağlık sektörünün hem de yönetenlerin buna dikkat etmeleri gerekiyor diye düşünüyorum.” ifadesini kulandı.

“BU İŞİ TİCARETE DÖKEN SİMSARLAR OLABİLİR”

Eczacılar olarak, üzerlerine düşen her türlü kanuni sorumluluğu yerine getirerek, vatandaşlara, en iyi ve en doğru şekilde halka ulaştırmaya çalıştıklarını anlatan Akkuş, “Vatandaşlarımızın da eczane dışında bir arayış içerisine girmemesi gerekiyor. Bu konuda bulamadığı ilaçlar varsa ilgili eczacı odalarına, eczanelere uğrayarak, bunları yurt dışından legal yollardan Türk Eczacılar Birliği kanalıyla getirtilmesini sağlamaları daha iyi olacaktır. Bu işi ticarete döken ve para kazanmak isteyen simsarlar, halkın sağlığını tehlikeye sokmak isteyebilir. Vatandaşların bu tür kişilere itibar etmemeleri gerekir.” açıklamasını yaptı.


CİHAN

Yorumlar