Sahibinden izinsiz cami yapılan arazi mahkemelik oldu

Esenyurt'ta yapımı tamamlan ve alt katları çarşı olarak kullanılan Bilali Habeş Camii'nin bir vatandaşın arazisi üzerine inşa edildiği ortaya çıktı.

Google Haberlere Abone ol
Sahibinden izinsiz cami yapılan arazi mahkemelik oldu

Esenyurt'ta yapımı tamamlan ve alt katları çarşı olarak kullanılan Bilali Habeş Camii'nin bir vatandaşın arazisi üzerine inşa edildiği ortaya çıktı. Vatandaşın durumu yargıya taşımsı üzerine, mahkeme imar uygulaması iptal kararı verdi, ancak belediye karara uymayarak projeyi tamamladı.

Esenyurt Belediyesi'nin 2981 sayılı imar uygulamasını gerekçe göstererek vatandaşların taşınmazlarına el koyup değerinin altında rakamlarla bedellendirdiği kaydedildi. Vatandaşın rızası olmadan el konulan ve belediyeye tahsis edilen arazilerden biri ise Esenyurt Yenikent Mahallesi'nde yer alan 4 bin 952 metre karelik alan oldu. Üzerine Bilali Habeş Camii'nin yapıldığı ve piyasa değerinin 15 milyon lira olduğu kaydedilen arsa iddiaya göre Esenyurt Belediyesi tarafından 700 bin lira değer biçilerek bedele çevrildi. Vatandaşın başvurduğu İstanbul 5. İdare Mahkemesi imar uygulamasının iptaline karar verdi. Mahkemenin verdiği iptal kararına rağmen, belediye inşaat çalışmalarını sürdürdü. İlk iki katı bodrum ve iş yeri, en üst katı cami olan proje tamamlanarak iş yerleri kiraya verildi.

Yargı kararına rağmen sonuç alamadığını öne süren vatandaş, durumu CHP Esenyurt Belediye Başkan adayı Çetin Çapan’a anlattı. Konuyu araştıran CHP adayı Çapan ise şu açıklamalarda bulundu: “Bilali Habeş Camisinin yeri il dışında yaşayan bir vatandaşa ait. Vatandaş yerini normal arsa olarak biliyor. Arsasını değerlendirmek üzere geldiğinde burada iş yerleri ve cami yapıldığını görüyor. Vatandaş belediyeye gidiyor ve bu arsa benim diyor. Bakarız, hallederiz tarzında bir cevap alarak ucuza kapatmaya çalışıyorlar. Emsal değeri yüksek iken alt değerden bir şeyler yapmak istiyorlar. Vatandaş da hakkını hukukta arıyor. Hukuka da güvenimiz kalmamıştı ama yürekli hukukçularımız hala var. Mahkeme karar veriyor, yıkım kararı çıkıyor. Belediye itiraz ediyor, dosya Yargıtay'a gidiyor. Şahsın arazisi adı cami etrafında ise alışveriş merkezleri var."

“ESENYURT BELEDİYESİ: MAHKEME SÜRECİ DEVAM ETMEKTEDİR”

Esenyurt Belediyesi Hukuk İşlerinden sorumlu Başkan Yardımcısı Emin Batmazoğlu iddialar hakkında bir açıklama yaptı. Belediye olarak bahsedilen bölgede imar uygulaması yapıldığını anlatan Batmazoğlu, söz konusu arazi ile ilgili olarak İstanbul 5. İdare Mahkemesi ve Büyükçekmece 2. Asliye Hukuk Mahkemesinde açılan davaların devam ettiğini söyledi. İstanbul 5. İdare mahkemesinin usul yönünden belediye aleyhine karar verdiğini aktaran Batmazoğlu, “Bu karar henüz kesinleşmemiştir. Danıştay 6. Dairesinde bu karara itiraz edildi. Henüz bir karar verilmedi.” dedi.

Batmazoğlu şu açıklamada bulundu: “Bu alanlarda daha öncesinde tapulama mahkemesinde devam eden dava süreçleri nedeniyle imar uygulamaları yapılmamış. Bu imar uygulamalarının mutlaka belediye tarafından yapılması gerekiyor. Zira bu imar uygulamaları neticesinde o bölgedeki vatandaşımızın kamusal ihtiyacı olan okul, park, ibadet yerleri, yol, kaldırım, meydan gibi sosyal donatıların planlarının yerinin gösterilmesi gerekiyor. Belediyenin yaptığı imar uygulamasını gerekçesi budur. 3194 sayılı imar kanunun 18. maddesinde yapılması gereken zorunlu işlem bu yapılanlardır. Bu işlemle alakalı sadece söz konusu vatandaşın değil o bölgede hissesi bulunan vatandaşlarımızın bazılarına arsa bazılarına ise arsanın bedeli verilmiştir. Söz konusu vatandaşımız bizim idarece takdir edilen bedeli az bularak mahkemeye müracaat etmiş, mahkeme daha bilirkişi inceleme safhasında iken bedel kendisinin iddia ettiği gibi çıkmayınca belediyeyi siyaseten baskı altına alarak umdukları 15 milyon TL’yi tahsil etmek istiyorlar. Oysa mahkemenin ilk takdir ettiği bedel 1 milyon 981 bin 160 TL’dir. Bu şekilde siyasi rakiplerimize sanki bir kanunsuzluk varmış gibi bir algı oluşturularak menfaatlerini artırmaya çalışmaktadırlar. Yargı süreci devam etmektedir, çıkacak sonuca her iki tarafta bağlıdır, saygı duymak zorundadır. Bitmemiş yargı kararlarından siyaset yapılması ahlaki değildir, yargılamayı etkilemek bakımından yasalarımız gereği suçtur. Bunlarla ilgili olarak şikayet hakkımızı kullanacağız.”

İddia edildiği gibi söz konusu alanda alışveriş merkezi yapmadıklarını ifade eden Batmazoğlu, “Bodrum katında otopark, onun üstünde pazar yeri en üstte ise ibadet merkezi ve yanında vatandaşların vakitlerini geçirebilecek sosyal alanlar oluşturduk. Oradaki kamusal ihtiyaçları karşılayacak yapılanmaya gittik. İddiaların tümü asılsızdır.” diye konuştu. CİHAN

Yorumlar