Şah damarındaki darlık, vücudun tümünü etkileyebilir!

Nöroradyoloji Uzmanı Prof. Dr. Serra Sencer, beyni besleyen boyun şah damarlarında darlığın (karotis), koroner arter hastalığı bulunanlarda sıklıkla gözlendiğini söyledi.

Google Haberlere Abone ol
Şah damarındaki darlık, vücudun tümünü etkileyebilir!

Nöroradyoloji Uzmanı Prof. Dr. Serra Sencer, beyni besleyen boyun şah damarlarında darlığın (karotis), koroner arter hastalığı bulunanlarda sıklıkla gözlendiğini söyledi. Sencer, koroner arter hastalığı bulunanların boyun damarlarında oluşacak problemlere yönelik tarama yaptırmasını önerdi. Prof. Dr. Serra Sencer, "Belli bir bölgede meydana gelen damar sertliğinin, vücut içerisindeki tüm damar sistemini etkileyebilir." dedi.

Liv Hospital Nöroradyoloji Uzmanı Prof. Dr. Serra Sencer, damar hastalıkları konusunda bilgiler verdi. Prof. Dr. Serra Sencer, belli bir bölgede meydana gelen damar sertliğinin, vücut içerisindeki tüm damar sistemini etkileyebildiğini söyledi. Sencer, koroner arter rahatsızlığı bulunan kişilerde yüzde 10 – 25 oranında boyun şah damarlarında sertlik ve buna bağlı gelişen darlıklar gözlemlenebildiğine dikkat çekti. Liv Hospital Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Yelda Tayyareci ise, bu hastaların detaylı taranması, gerekli boyun damarı görüntülemelerinin yapılması ve şikayetlerine göre beyin damarları açısından da görüntülenmelerinin önemini vurguladı.

Koroner arter hastalığı olanlarda görülebilecek rahatsızlıkları sıralayan Doç. Dr. Yelda Tayyareci, “Ani görme, konuşma veya denge bozukluğu, şiddetli baş ağrısı, kolda ya da bacakta olabileceği gibi tüm vücudu etkileyebilecek uyuşma ve baygınlık hissi bulunan hastaların boyun damarları ve beyin damarları açısından kontrol edilmeli. Görüntüleme sonucu, kritik derecede darlıklara rastlarsak öncelikle bunların tedavisini ya da eş zamanlı olarak cerrahi yolla tedavisi ile birlikte by-pass uygulamayı düşünüyoruz.” diye konuştu.

Tedavi sonrasında, kolesterol düzeyinin düzenlenmesi, sigara tüketiminin azaltılması gibi konulara dikkat edilmesi gerektiğini belirten Teyyareci, şöyle devam etti: “Yüksek kan basıncı değerlerinden kaçınmalıyız. Aşırı kilo alımına karşı sağlıklı beslenme ve egzersizi yaşam şekli haline getirmeliyiz. Diyabet tüm damar sistemlerini etkilediği için kontrol sağlamalıyız.”
CİHAN

Yorumlar