‘Sağlıklı yaşam için güvenilir gıdaları seçin’

Başkent Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Muhiddin Tayfur, sağlıklı ve uzun yaşam için katkısız, güvenilir gıdaların tercih edilmesi gerektiğini söyledi. Tayfur, Zirve Üniversitesi tarafından düzenlenen...

Google Haberlere Abone ol
‘Sağlıklı yaşam için güvenilir gıdaları seçin’

Başkent Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Muhiddin Tayfur, sağlıklı ve uzun yaşam için katkısız, güvenilir gıdaların tercih edilmesi gerektiğini söyledi.

Tayfur, Zirve Üniversitesi tarafından düzenlenen ‘Güvenilir Gıda’ konulu panele katıldı. Gıda ürünlerinin her zaman risk grubunda yer aldığını ve bu yüzden sürekli kontrol ve denetim gerektirdiğini kaydeden Tayfur, “Türkiye son yıllarda tarihinin, doğa güzelliklerinin yanında ucuz ve bol gıda ürünlerine sahip olması özelliğiyle de turist çekiyor. Tüm bu faktörler gözetilerek yapılan gıda sağlığı düzenlemeleri uluslararası düzenlemelere uygun olmalı. Son yıllarda Sağlık Bakanlığı tarafından da benimsenen ‘Çiftlikten Çatala Güvenilir Gıda’ söylemi de çok önemli.” ifadelerini kullandı.

Gıdaların sebebiyet verdiği hastalıklarda bakteriler, virüsler ve parazitlerin büyük risk taşıdığını söyleyen Tayfur, “Isıl işlemden geçmemiş süt ürünleri, çiğ ve iyi pişirilmemiş et ürünleri ve arıtılmamış içme suları pek çok zararlı bakteri, virüs ve parazit taşır. Bu mikrobik etkenler, sonucu ölümlere varabilen ve çoğu bulaşıcı olan rahatsızlıkları beraberinde getirir.” uyarısında bulundu.

"BİR YAŞIN ALTINDAKİ BEBEKLERE BAL VERİLMEMELİ"

Tayfur, bir yaşın altındaki bebeklere ek besin olarak bal verilmemesi gerektiğine de dikkat çekerek, şunları ifade etti: “Balda bulunma ihtimali yüksek olan Clostridium Botulinum bakterisi bebeklerde, sonucu ölüme varabilen Bebek Botulizmi hastalığına sebebiyet verir. Pek çok etkene bağlı olarak ortaya çıkabilen gıda kaynaklı rahatsızlıklar, belirtiler bakımından çoğu hastalıkla aynı özellikleri taşıdığından teşhisi zorlaşıyor. Bu durum da tek bir tedavi yöntemini mümkün kılmıyor. Gıda kaynaklı rahatsızlıklarda bebekler, çocuklar, yaşlılar ve hamileler yüksek risk grubunda. Son 20 yılda büyük bir artış gösteren ve günümüzde her 3 kişiden birinin maruz kaldığı gıda enfeksiyonlarına yönelik alınabilecek önlemler alınmalı. Gıdaları uygun sıcaklıkta muhafaza etmeli, gıda sektöründe çalışan personelleri doğru eğitmeli ve her besini kendi yapısına uygun sıcaklıklarda pişirmeliyiz. Gıdalarımızın elimize ulaşana kadar hangi süreçlerden, ne şartlarda geçtiğini bilmemiz de bu hastalıklara karşı önlem alabilmemizi sağlar.” CİHAN

Yorumlar