Sağlıklı ve mutlu yaşlanmanın sırrını tartışacaklar

Geçen ekim ayında İstanbul Yaşlılık Girişimi Fuarı’nda “Yaşlı Dostu Kent” ödülüne lâyık görülen İzmir, Büyükşehir Belediyesi ve Ege Üniversitesi (EÜ) işbirliğiyle 13 Aralık 2013 Cuma günü "Sağlıklı ve Başarılı Yaşlanma" paneline evsahipliği yapacak.

Google Haberlere Abone ol
Sağlıklı ve mutlu yaşlanmanın sırrını tartışacaklar

Geçen ekim ayında İstanbul Yaşlılık Girişimi Fuarı’nda “Yaşlı Dostu Kent” ödülüne lâyık görülen İzmir, Büyükşehir Belediyesi ve Ege Üniversitesi (EÜ) işbirliğiyle 13 Aralık 2013 Cuma günü "Sağlıklı ve Başarılı Yaşlanma" paneline evsahipliği yapacak. İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Sırrı Aydoğan, Başkan Aziz Kocaoğlu’nun eşi Dr. Türkegül Kocaoğlu ve EÜ İç Hastalıkları Geriatri Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Fehmi Akçiçek, bütün İzmirlilere sağlıklı ve mutlu bir yaşlılık için panele katılma çağrısında bulundu. Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde saat 14.00’te başlayacak panelle birlikte Büyükşehir Belediyesi Zübeyde Hanım Huzurevi sakinlerinin siyah beyaz fotoğraflarından oluşan “Yıllara İnat” isimli sergi de açılacak.

Güzelyalı Sağlıklı Yaş Alma Merkezi’nde düzenlenen tanıtım toplantısında konuşan Başkan Vekili Aydoğan, İzmir'in "Yaşlı Dostu Kent" unvanını pekiştirmek için daha çok çalışacaklarını söyledi. Aydoğan, “Yaşlıları, bir şey yapabileceklerine inandırmamız lazım. ‘Ben yaşlandım, artık kenarda oturacağım.’ dememeleri için çalışmalar yürütmeliyiz. Bizim amacımız bu.” şeklinde konuştu. Dr. Kocaoğlu ise dünyada ve İzmir’de yaşlı nüfusunun giderek arttığına dikkat çekerek, “Yaşlılık kaçınılmaz olduğu için sağlıklı yaşlanmaya çalışmak ve beraberinde gelen sorunların,dayanışarak üstesinden gelmek zorundayız. Ben emekli bir çocuk hastalıkları uzmanıyım. Pediatri ile geriatri birbirine benzerlik gösteriyor, bu yüzden bu konuya çok hassasım. İki yıl önce Üçkuyular’da Sağlıklı Yaş Alma Merkezi’ni hizmete açarak, boş alanımızı değerlendirdik.” dedi. Prof. Dr. Akçiçek de, “Sayın Türkegül Kocaoğlu, paneller dizisi fikrini ortaya attığında çok memnun oldum. Belirli konuları ele alma fırsatımız olacak. Bu programda yer aldığım için çok mutluyum. Yaşlılarımıza yararlı bir hizmet sunacağız.” diye konuştu.

Moderatörlüğünü Fehmi Akçiçek’in yapacağı panelde EÜ Sosyoloji Bölümü’nden Doç. Dr. Hale Akçay toplumsal yaşamda yaşlılık algısına, Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı’ndan Doç. Dr. Sibel Eyigör yaşlılıkta hangi egzersizlerin yapılması gerektiğine, Geriatri Bilim Dalı’ndan Uzm. Dr. Sevnaz Şahin ise yaşlılıkta nasıl beslenilmesi gerektiğine dair bilgiler verecek. Ayrıca "Sağlıklı Yaş Alma" teması çerçevesinde yaşlılık, bilgelik ve kıdemlilik kavramları üzerinde durulacak. Kazanılan tecrübelerin aktarılmasının önemi ve bu kazançların beden sağlığıyla daha verimli hale getirilmesinin yolları aktarılacak.

Panelin ardından, Zübeyde Hanım Huzurevi sakinlerinin siyah beyaz fotoğraflarından oluşan “Yıllara İnat” adlı sergi açılacak. Sergi, 20 Aralık 2013 tarihine kadar gezilebilecek. Büyükşehir Belediyesi’nin sağlıklı yaş almayla ilgili düzenleyeceği panellerden bir sonrakinin konusu ise “Azheimer ve Demans” olacak. CİHAN

Yorumlar