Sağlıklı gözlerin sırrı sağlıklı beslenmede saklı

Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ömer Kamil Doğan, vücudun önemli organlarından gözleri korumanın en kolay yolunun doğal besinlerden geçtiğini söyledi. Doğan, "Sağlıklı gözler için sofradan eksik edilmemesi gereken besinler; ıspanak,...

Google Haberlere Abone ol
Sağlıklı gözlerin sırrı sağlıklı beslenmede saklı

Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ömer Kamil Doğan, vücudun önemli organlarından gözleri korumanın en kolay yolunun doğal besinlerden geçtiğini söyledi. Doğan, "Sağlıklı gözler için sofradan eksik edilmemesi gereken besinler; ıspanak, patates, somon, kırmızı ve yeşil biber, ayçiçeği çekirdeği, badem ve fındık." ifadelerini kullandı.

Avrupagöz Grubu Medikal Direktörü ve Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ömer Kamil Doğan, göz sağlığı için bilgiler verdi. Doğan, göz sağlığı için büyük önem taşıyan vitaminlerin başında A, E, C ve B2 vitaminleri, omega 3 ve 6 yağ asitleri ile çinko, magnezyum gibi minarelerin geldiğini söylüyor. Ağızdan hap olarak alınan vitaminlerin vücutta birikerek bazı hastalıklara yol açtığını kaydeden Doğan, “Bunlardan en önemlisi, beyin etrafındaki sıvının artışı ve göz sinirine bu sıvının yaptığı basınç ile görme kaybının meydana gelmesi. A vitamininin bolca bulunduğu besinlerin başında süt ürünleri ve tüm kırmızı, yeşil, turuncu meyve ve sebzeler gelmektedir. A vitamininin yeterli miktarda tüketilmesinin başta gece körlüğü, olmak üzere makula dejenerasyonu (sarı nokta) ve katarakt oluşumunu geciktirir.” dedi.

E vitamini açısından zengin olan ayçiçeği çekirdeği, badem ve fındığın günün her saatinde rahatlıkla tüketebileceğini belirten Doğan, sarı nokta önlenmesinde E vitaminin önemine vurgu yaptı.

GÖZ SAĞLIĞI İÇİN SOFRADAN EKSİK EDİLMEMESİ GEREKEN BESİN LİSTESİ

Prof. Dr. Doğan, göz için alınması gereken besinleri sıralayarak hangi besinin ne şekilde faydalı olduğunu şöyle anlattı. "Ispanak: Göz sağlığı için tüketilmesi faydalı olan ıspanak, içerdiği lutein ve zeaxanthin adlı doğal antibiyotikler ile görme bozukluklarına karşı etkili olmaktadır. Aynı zamanda yaşla birlikte ortaya çıkan göz hastalıklarına karşı da gözlerimizi korurken doğal güneş gözlüğü olarak güneşten gelen zararlı mavi dalgaları da filtrelemektedir.

Patates: Uzmanlar tarafından yapılan araştırmalar sonrasında A vitamini açısından zengin bir besin olan patatesin ise katarakt riskini düşürebileceği gözlemlenmiştir. Buğday ise özünde bulunan E vitamini ile yaşa bağlı göz bozulmalarını önleyip tıpkı patates gibi katarakt riskini azaltmaktadır.

Somon: Retina ve gözün dış bölümünde bulunan önemli bir yağ asidi olan dokosaheksaenoik asit, göz sağlığını korumak için düzenli olarak alınması gereken vitaminlerdendir. Dokosaheksaenoik asit daha çok somon, uskumru, sardalye gibi soğuk su balıklarında bulunmaktadır.

Kırmızı ve yeşil biber: Kırmızı ve yeşil biber ile turunçgiller de C vitamini açısından zengin olan besinlerdendir. Diyabet hastalarının gözlerini korumak için düzenli olarak C vitamini almaları gerekmektedir. Çünkü C vitamini şeker hastalığının sinirler ve damarlar üzerindeki olumsuz etkilerini ve bırakacağı hasarı önlemektedir.

Ayçiçeği çekirdeği, badem ve fındık: E vitamini açısından zengin olan ayçiçeği çekirdeği, badem, fındık günün her saatinde rahatlıkla tüketebileceğimiz besinler arasında yer almaktadır. Makula dejenerasyonunun (sarı nokta) önlenmesinde E vitamini oldukça etkilidir."

Tüm bu besinlerin, insan vücudunun en güzel organlarından biri olan gözler için birer sağlık deposu olarak sofradan eksik edilmemesi gerektiğini belirten Prof. Dr. Doğan, göz ile ilgili herhangi bir rahatsızlık hissedilmesi durumunda ise hastaların, teşhis ve tedavi sürecini en kısa sürede başlatması gerektiğine dikkat çekti.

CİHAN

Yorumlar