'Sağlıklı bir yaşam için az tuz tüketmek şart'

Rize Halk Sağlığı Müdürü Faik Özşahin, sağlıklı bir yaşam sürmek isteyenlerin mutlaka günlük tuz tüketim miktarını azaltması gerektiğini belirtti.

Google Haberlere Abone ol
'Sağlıklı bir yaşam için az tuz tüketmek şart'

Rize Halk Sağlığı Müdürü Faik Özşahin, sağlıklı bir yaşam sürmek isteyenlerin mutlaka günlük tuz tüketim miktarını azaltması gerektiğini belirtti.

Dr. Özşahin, "Tuza Dikkat Haftası" dolayısıyla yaptığı açıklamada, "Dünya Sağlık Örgütü; hipertansiyon, kalp hastalıkları, böbrek hastalıkları başta olmak üzere obezite, diyabet ve bazı kanser türlerinden korunmak ve kemik sağlığını olumsuz etkilememek amacıyla günlük tüketilen yediğimiz sebze ve meyveler, tükettiğimiz içeceklerinde de içeriğinde tuz bulunduğu, günlük tuz miktarını günde 5 gram ( bir çay kaşığı) olarak önermektedir" dedi.

Aşırı tüketildiğinde sağlığı olumsuz etkileyebilen tuzun daha az tüketilmesini sağlamak amacıyla 2011 yılından beri “Türkiye Aşırı Tuz Tüketiminin Azaltılması Programı” uygulanmakta olduğunu söyleyen Özşahin, şöyle devam etti: "Yapılan araştırmalarda Türkiye’de tuz tüketimi kişi başına 18 grama ulaştığı, günlük olarak tüketilen tuz miktarının 3 katı olduğu tespit edilmiştir. Bu kapsamda 10-16 Mart 2014 tarihleri arasında farkındalık programı yapılması kararlaştırılmıştır. Kişilerin öncelikle tuzun erken yaşta damar sertliği, hipertansiyon, guatr gibi metabolizma yapısını, derinden etkileyen hastalıkların kaynağı olduğu bilincine varması gerekmektedir. Sağlık açısından değerlendirildiğinde; sodyum organizmada sıvı ve asit-baz dengesinin sağlanmasında önemli bir rol oynar. Sodyum yetersizliğinde kusma, zihin bulanıklığı, kas yorgunluğu, ağrılar ve solunum yetersizliği gibi belirtiler görülür. Aşırı tuz tüketimi de sağlık problemlerini beraberinde getirir. Sodyuma duyarlı bireylerde, fazla sodyum alımına bağlı olarak kan basıncı yükselir. Yüksek kan basıncı veya hipertansiyon, kalp hastalıkları, böbrek hastalıkları ve felç için temel risk faktörüdür"

Tuzun yaşam için önemli bir madde olduğunu belirten Özşahin, fakat fazlasının insan sağlığına zarar verdiğini, sağlıklı bir yaşam sürmek isteyenlerin mutlaka günlük tuz tüketim miktarını azaltması gerektiğini ifade etti.
CİHAN

Yorumlar