Sağlık Yönetmeliğe Takılan Gazilar Tepkili

Vatani görevini yaparken malul sayılmayacak kadar yaralanan ancak Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) Sağlık Yönetmeliği'ne takılan gaziler, kendilerine devletten gazilik onurunun verilmesini istiyor.

Google Haberlere Abone ol
Sağlık Yönetmeliğe Takılan Gazilar Tepkili

Malul Sayılmayan Gaziler Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Manisa Şube Başkanı Niyazi Özman, Türkiye genelinde bu şekilde 10 bine yakın gazi olduğunu, bunların büyük bir kısmının gazi sayılmadığı için devlete küstüğünü söyledi.

Malul Sayılmayan Gaziler Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Manisa Şubesi törenle açıldı. Başkanı Özman, açılışta gazetecilere yaptığı açıklamada, faaliyet alanlarının malul sayılmayacak derece yaralanmış olan Güneydoğu gazileri olduğunu söyledi. Terörle mücadele sırasında yurtiçi ve yurtdışı operasyonlarda yaralanmış fakat TSK Sağlık Yönetmeliği'ne takılan vatan evlatları olduklarını belirten Özman, “Muvazzaf değiliz. Hepimiz Anadolu’nun ücra köşelerinden gidip askerliğini tamamlayan vatan evlatlarıyız. Bu tarz vakalarla vücuduna beş kurşun yiyip fakat bu Sağlık Yönetmeliği'ne takılan veya vücudunda hâlâ kurşunla dolaşan arkadaşlarımız var veya şarapnel parçalarıyla hayatlarını idame ettirmeye çalışan arkadaşlarımız var. Tabii ki bu TSK’nın hazırlamış olduğu Sağlık Yönetmeliği 1983 ve 1984 Anayasası’nda. Burada bir çelişki var. Devlet hastanelerinden bizim arkadaşlarımız rapor alabiliyor. Buna askerî hastane, ‘Olmaz, bunun derecesi bizim Sağlık Yönetmeliğimiz'de korunur. Siz yüzde 50, yüzde 60 rapor verseniz dahi bizim yönetmeliğimiz var, biz bu yönetmeliğe göre malul veya malul değil şeklinde sınıflandırıyoruz.’ diyor. Gazilik ve şehitlik kutsal bir öngörüdür. Gaziliği kendi arasında ayrıştırmak, gaziliğe kendi arasında farklılıklar göstermek bizim ne dinimizle ne de örf ev âdetlerimizle bağdaşmaz. Arkadaşlarımızın birçoğunda bu yaraların izi hâlâ mevcuttur. Özellikle 10 yıl, 15 yıl sonra çıkan ağrılar, özellikle psikolojik etkileri hiçbir zaman geçmiyor. Travma sonrası psikolojik bozukluklar meydana geliyor.” şeklinde konuştu. Bu şekilde 10 bine yakın gazi olduğunu tahmin ettiklerini vurgulayan Niyazi Özman, “Kurumlar, gazilerin bir envanterini tutmuyor. Bakanlığa sorsak, ‘Bizim ne kadar sayımız var?’ desek cevap veremeyecekler, çünkü onlarda da bir done yok. Biz mümkün olduğu kadar arkadaşlarımıza ulaşmaya çalışıyoruz.” dedi.

Bununla ilgili Sakarya Üniversitesi ile akademik bir çalışma yaptıklarını aktaran Şube Başkanı Özman, “Hukuksal boyutumuzu da akademik lisana çevirip çalışmamızı tamamladık. Bakanlığa, yetkili bakanlıklara önümüzdeki günlerde sunacağız. Şehit ve gazilerle ilgili bir çalıştay yapılmasını isteyeceğiz. Bizim gazileri ayrıştırma gibi bir derdimiz yok. Bir vatan evladı, askere gidip yaralanıp geldi mi gazidir. Sokakta çocuğa sorsan gazi der ama değil. Engelleri aşmak adına bu derneği kurduk, 200’ye yakın üyemiz var. Bu arkadaşlarımızın büyük çoğunluğu devlete küsmüş. Girişimlerde bulunmamıza rağmen bir santim ilerleyemedik. Her gittiğimiz yerde yönetmeliklerle karşılaştık. Devletin verdiği bu onur kırıklığını gidermek için hukuksal boyutta hakkımızı sonuna kadar arayacağız. Bizim tek derdimiz gazilik onuru, onore edilmemiz. Bizim maddi veya manevi beklentimizden ziyade tek amacımız, gazilik onurumuzun bize verilmesidir. Mücadelemiz devam edecek.” diye konuştu.

Yorumlar