Sağlık-Sen sağlık ocaklarının cumartesi günleri açılmasına karşı çıktı

Memur-Sen Konfederasyonu'na bağlı Balıkesir Sağlık-Sen Şube Başkanı Yusuf Canbay, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu'nun, sağlık ocaklarının cumartesi günleri de açık olacağı açıklamasına sert tepki gösterdi. Müezzinoğlu'nun komik...

Google Haberlere Abone ol
Sağlık-Sen sağlık ocaklarının cumartesi günleri açılmasına karşı çıktı

Memur-Sen Konfederasyonu'na bağlı Balıkesir Sağlık-Sen Şube Başkanı Yusuf Canbay, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu'nun, sağlık ocaklarının cumartesi günleri de açık olacağı açıklamasına sert tepki gösterdi. Müezzinoğlu'nun komik duruma düştüğünü öne süren Canbay, "Çok talihsiz bir açıklama. Gerçekten bir infial. Sağlık Bakanlığı düzeyinde sorumluluğu olan ve açıklamalarına son derece dikkat etmesi gereken insan, sağlık ocaklarının cumartesi günü açık olacağından bahsetti. Herhalde Suriye'den bahsetti. Komik duruma düşüyor, hoş olmuyor. Taciz edici bir durum." dedi.

Sağlık-Sen Şube Başkanı Canbay, kendisinin de aile hekimi olduğunu belirterek, aile hekimlerinin kamu hastaneleri acillerinde ve 112 istasyonlarında 8 saat nöbet tutma zorunluluğunun, mantığı ve uygulanabilirliği olmadığını da savundu. Aile hekimliği uygulamasının 2005 yılında Düzce'de başladığını hatırlatarak, "Aile hekimliğinin tanımında acil nöbeti, defin nöbeti, adli nöbet gibi görevler yok. Sonradan çıkan ve gerçekten tabip odaları, dernekler ve sendikalarla istişare edilmeden çıkarılan bir uygulama." şeklinde konuştu. Görevde bir yılını dolduran Bakan Müezzinoğlu'nun, sağlık ocaklarının cumartesi günü açık olacağı açıklamasını talihsiz bulduğunu söyleyen Yusuf Canbay, "Bakanın yapmış olduğu bu talihsiz açıklama, başta aile hekimleri olmak üzere aile sağlığı elemanları ve sağlık çalışanlarını rencide etmiştir. Bizim bakanlığımızın en büyük açmazı, sivil toplum kuruluşlarıyla istişare etmeden karar alınıyor. Aile Hekimliği Kanunu'nda ilk uygulamada kesinlikle böyle bir nöbet olayı yoktu. Bu uygulama başladığından beri TÜİK istatistiklerinde, sağlıkta yüzde 73 oranında memnuniyet var." dedi.

'ŞİDDET OLAYLARINDA TUTUKLU YARGILAMA UYGULANMIYOR'

Bakan Müezzinoğlu'nun bugüne kadar yapmış olduğu en iyi çalışmanın, Adana'da geçen günlerdeki bir olay olduğunu söyleyen Sağlık-Sen Şube Başkanı Canbay, şöyle devam etti: "Eskiden kamuoyu önünde ya da kameralar önünde sağlık çalışanları kapı kırarak, hastane basarak ya da kurum amirini basın önünde rencide ederek taciz ediliyor ve küçük düşürülüyordu ancak şimdi artık o kaldırıldı. Malum biliyorsunuz Adana'da bir olay yaşandı. Bir hastayı, iki hastane arasında yatağıyla götürdüler. Eskiden olsaydı Sağlık il müdürü ya da vali şöyle bir açıklama yapardı: 'Görevliler hakkında soruşturma başlatıldı ve suçlular açığa alındı.' Direkt hedef gösterici ve şiddete teşvik edici bir uygulamaydı ancak bu olayda, 'İlgililer hakkında gerekli incelemeyi yapıyoruz.' gibi nazik ve çok güzel bir incelik var. Bu nedenle Bakan Müezzinoğlu başta olmak üzere bakan yardımcısı, vali ve bu konuda masumiyet karinesini çiğnemeden hassas olan herkese teşekkür ediyorum."

Sağlık çalışanlarına yönelik şiddet olaylarına da değinen Canbay, bunların önlenmesine yönelik önemli kazanımlar olduğuna dikkat çekti. 18 Ocak 2014 tarihli torba kanunla görevi başındaki sağlık personeline şiddet uygulayanların tutuklu yargılanmasına ilişkin hüküm getirildiğini hatırlatarak, "Kanun uygulayıcılarından, mevcut kanunu uygulamalarını istiyoruz. Bu kanun, maalesef Şapka Kanunu gibi muamele görüyor. Balıkesir Sağlık-Sen olarak, Türkiye'de ilk kez tutuklu yargılama uygulamasını Balıkesir'de uyguladık. 2009 yılında Balıkesir Devlet Hastanesi acil servisinde sağlık çalışanlarına yönelik şiddet olayına karışan şahıslar, 72 gün tutuklu yargılandı." ifadelerini kullandı. CİHAN

Yorumlar