Sağlık-Sen Genel Başkanı Memiş: İran'dan hemşire istemiyoruz

Sağlık-Sen Genel Başkanı Metin Memiş Türkiye’nin hemşire sorununun çözümünün İran’dan veya başka bir ülkeden hemşire getirilmesine karşı olduklarını söyledi.

Google Haberlere Abone ol
Sağlık-Sen Genel Başkanı Memiş: İran'dan hemşire istemiyoruz

Sağlık-Sen Genel Başkanı Metin Memiş Türkiye’nin hemşire sorununun çözümünün İran’dan veya başka bir ülkeden hemşire getirilmesine karşı olduklarını söyledi. Ülkenin sağlık personeli açığının yine ülkenin kendi kaynaklarıyla çözülmesi gerektiğini söyledi. Şu anda eğitim veren sağlık okullarının sağlık personelinin açığını kapatmaya yeterli olmadığını kaydeden Sağlık-Sen Genel Başkanı Metin Memiş, “İran’dan, başka bir yerden hemşire gelmesine, hekim gelmesine ihtiyacımız yok. Bunun yerine ülkemizin kaynaklarıyla, eğitim seviyesini artırmak kaydıyla, bol miktarda öğrenci alıp kendi kaynağımızla, kendi insan gücümüzle bu işin çözülmesini istiyoruz.” dedi.

Yeni taşınan Sağlık-Sen Aydın Şubesinin açılışına katılan Genel Başkan Metin Memiş, İran’dan veya başka ülkeden hemşire getirilmesiyle ilgili konuştu. Memiş, “Bu, bugünün konusu değil. Türkiye’de sağlık dönüşümle birlikte sağlıkta iş gücü 5 kart arttı. Ama maalesef sağlık çalışanlarının oranı yüzde 60 arttı. Buna çözüm olarak daha önceki süreçlerde yabancı hemşire ve hekim gündeme getirildi, ama biz her zaman buna karşı çıktık ve her zaman karşı çıkamaya devam edeceğiz. Ülkemizin okulları var, hocaları var öğrenci kapasiteleri var, şu anda bizim göreve başlayamayan arkadaşlarımız var. Onun için bizim İran’dan, başka bir yerden hemşire gelmesine, hekim gelmesine ihtiyacımız yok. Bunun yerine ülkemizin kaynaklarıyla, eğitim seviyesini artırmak kaydıyla, bol miktarda öğrenci alıp kendi kaynağımızla, kendi insan gücümüzle bu işin çözülmesini istiyoruz. Şu anda 400 bin hemşireye ihtiyacımız var. 120 bin hemşire ile hizmet veriyoruz. 120 bin hekimle hizmet veriyoruz, 120 bin hekime ihtiyaç var, ama bu sorunun çözümü dışarıdan, başka çözümlerde dışarıdan, başka hemşire ya da hekim getirmekle olmamalıdır diye bunu bakanlığa ilettik. Her platformda da konuşuyoruz. Bize göre bu sorun çözülecekse kendi içimizde kendi insan gücümüzle kendi okullarımızda verilen eğitimle çözülmeli.” şeklinde konuştu.

SAĞLIKTA PLANLAMA ŞART

Türkiye’nin sağlık açığının şu andaki sistemle kapatılmasının mümkün olmadığının altını çizen Memiş, sözlerine şöyle devam etti: “Şu anda Türkiye’nin 400 bin hemşire ihtiyacından bahsediyoruz, ama şu anda açılan okullardaki sayı 70-80 binle telaffuz ediliyor. Türkiye 2023 yılında sağlıkta bir vizyon ortaya konacaksa burada personel istihdamının da mutlaka planlanması lazım. Türkiye’nin sağlıkta ki talebin arttığı dönemde bu sayılarla personel açığını gidermek mümkün olmayacak. Şu an bu konuyla ilgili bir çalışma olduğunu sanmıyorum.” CİHAN

Yorumlar