"Sağlık herkesin en temel hakkıdır"

Samsun'un Bafra İlçe Sağlık Müdürü Dr. Aytaç Akın, 10 Aralık Dünyada İnsan Hakları Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, sağlığın en temel insan hakkı olduğunu bildirdi.

Google Haberlere Abone ol
"Sağlık herkesin en temel hakkıdır"

Samsun'un Bafra İlçe Sağlık Müdürü Dr. Aytaç Akın, 10 Aralık Dünyada İnsan Hakları Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, sağlığın en temel insan hakkı olduğunu bildirdi.

Dr. Akın, Türkiye'nin Birleşmiş Milletler'in kurucu üyelerinden biri olarak İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi'ni ilk onaylayan ülkeler arasında yer aldığını ve insan hakları konusundaki önemli sözleşmelere taraf olduğunu kaydetti. Akın, "İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi tüm insanların hiçbir ayrım gözetilmeksizin yalnızca insan oluşlarından dolayı eşit, özgür ve onurlu yaşama hakkına sahip olduğunu ilan etmektedir. Buna göre herkes dil, din, ırk, renk, cinsiyet, servet ya da benzeri başka bir statü gibi herhangi bir ayrım gözetilmeksizin bu beyannamede ileri sürülen tüm hak ve özgürlüklerden eşit bir şekilde yararlanır. Beyannamede belirtilen temel haklardan birisi de sağlık hakkıdır. Sağlık hakkı, kişinin toplumdan, devletten, sağlığının korunmasını, gerektiğinde tedavi edilmesini, iyileştirilmesini isteyebilmesi ve sağlığını sürekli geliştirebilmesi için toplumun sağladığı imkanlardan yararlanabilmesidir. Sağlıklı olmak, sağlığını geliştirmek ve sağlığına yönelik olumsuzluklardan korunarak yaşamını sağlıklı bir şekilde sürdürmek doğal bir insan hakkıdır. Ancak herkesin bilerek ya da bilmeyerek yaptığı bazı davranışlar da dahil bir çok değişik etken nedeniyle sağlığını ve sağlıklılık halini yitirebilir yani hastalanabilir. İşte sağlıklı yaşama hakkının bütünleyeni olan, gereksinilen sağlık hizmetinin alınması sırasında insanların yararlandığı haklara 'hasta hakları' denilmektedir.’’ dedi.

Bafra İlçe Sağlık Müdürü Dr. Aytaç Akın bir sağlık kuruluşuna sağlık hizmeti almak için başvuran herkesin sahip olduğu hakları ise şöyle sıraladı: "Sağlık hizmetlerinden adalet ve hakkaniyet ilkeleri çerçevesinde faydalanma. Bilgi talep edebilme. Sağlık kuruluşunu seçme ve değiştirme. Personeli tanıma, seçme ve değiştirme. Öncelik sırasının belirlenmesini isteme. Tıbbi gereklere uygun teşhis, tedavi ve bakım isteme hakkı. İnsani değerlere saygı gösterilmesi ve ziyaret. Dini vecibeleri yerine getirebilme ve dini hizmetlerden faydalanma.’’ CİHAN

Yorumlar