Sağlık çalışanlarından Soma eylemi

Adana’da Çukurova Üniversitesi Balcalı Hastanesi’ndeki sağlık çalışanları Manisa’nın Soma ilçesinde onlarca işçinin hayatını kaybettiği facianın ardından eylem yaptı. Siyah kurdele takan sağlıkçılar adına konuşan Adana Tabip...

Google Haberlere Abone ol
Sağlık çalışanlarından Soma eylemi

Adana’da Çukurova Üniversitesi Balcalı Hastanesi’ndeki sağlık çalışanları Manisa’nın Soma ilçesinde onlarca işçinin hayatını kaybettiği facianın ardından eylem yaptı. Siyah kurdele takan sağlıkçılar adına konuşan Adana Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Neslihan Önenli Mungan, ihmaller sonucu yaşandığı belirtilen olayın ardından “Önlenebilir kazalar ülkenin kaderi olmamalı.” dedi.

Balcalı Hastanesi Poliklinikleri önündeki eyleme, Adana Tabip Odası, SES ve Dev Sağlık İş yönetici ve üyelerinin yanı sıra hasta yakınları da destek verdi.

Prof. Dr. H. Mungan, “Yaralıyken bile devletin beyaz sedye örtüsünü kirletmeye kıyamayan işçi, günde 40 lira yevmiye ile yeraltına yeterli önlem almadan yollanıyorsa kimin veya kimlerin yüreğinin ve aklının kapkara olduğu açıktır.” dedi.

Esnek, kuralsız, taşeron çalışma, aşırı kar hırsı ile rekabet adına işçinin hayatının yok sayılmasının ölümlere davetiye çıkardığını anlatan Mungan, “En önemli doğal kaynağı kömür olan Almanya'da madenlerin tamamı devlet kontrolündeyken Türkiye madenleri 2004 yılından itibaren taşeronlara açılmış ve ölümler 3 kat artmıştır. Ne yazık ki iş kazalarındaki ölümlerde rekor üzerine rekor kırmaktayız.” diye konuştu.

Almanya’daki madenlerde 2013 Ekim ayına kadar geçen 40 yıllık süre zarfında hiç ölüm rapor edilmediğini hatırlatan Mungan, geçen yıl meydana gelen kazada 3 maden işçisinin ölümü ile son bir yasa değişikliği yapılarak 2018 yılına kadar tüm maden ocaklarının kapatılmasının hedeflendiğini dile getirdi. Mungan şöyle dedi: “AKP yönetimindeki son 11 yılda ülkemizde 10 binden fazla işçi hayatını kaybetmiştir. Başka bir ifadeyle son on yılda iş kazasında hayatını kaybedenlerin sayısı yüzde 13,5 artmıştır. Türkiye, ölümlü maden kazaları sıralamasında ilk sıradadır. Türkiye’de maden işçisi ölüm oranı Avrupa ortalamasının 4,5 katıdır. Bu inanılmaz rakamların en acı tarafı ise uzmanların maden kazalarının yüzde 95’inin önlenebilir nitelikte olduğunu belirtmeleridir.”

CİHAN

Yorumlar