Sağlık Bakanlığı’ndan doğumda ölen bebek açıklaması

Sağlık Bakanlığı, dün sezeryanla doğum yapan Arzu Öz isimli kadının bebeğinin yeniden yoğun bakım ünitesi olmadığı için değil, doğumda yaşam bulgularının yoğun bakımda takibi mümkün kılacak düzeye gelmediğinden ve yapılan yeniden canlandırmaya yanıt verm.

Google Haberlere Abone ol
Sağlık Bakanlığı’ndan doğumda ölen bebek açıklaması

Sağlık Bakanlığı, dün sezeryanla doğum yapan Arzu Öz isimli kadının bebeğinin yeniden yoğun bakım ünitesi olmadığı için değil, doğumda yaşam bulgularının yoğun bakımda takibi mümkün kılacak düzeye gelmediğinden ve yapılan yeniden canlandırmaya yanıt vermediğinden yaşamını yitirdiğini bildirdi.

Bakanlıktan; gebeliğinin 25. haftasında Lüleburgaz Devlet Hastanesi’ne müracaat eden Öz’ün, doğum eylemi tıbbi olarak durdurulamayacağı tespiti ile acil sezaryen kararıyla 730 gram ve APGAR (kalp atışı çok düşük seviyede ve solunumu olmayan) skoru 3 olarak saat 19.20’de bir çocuk dünyaya getirmesi sonrası yaşananlarla ilgili açıklama yaptı.

“SOLUNUM VE KALP DURMASI GERİ DÖNDÜRÜLEMEDİ”

Çocuk Hastalıkları Uzmanı tarafından ısrarlı kalp atışının düşmesi ve bebeğin solunumunun olmaması nedeniyle yeniden canlandırma uygulaması yapıldığı belirtilen açıklamada, “Ancak bebeğin genel durumunun bozulması nedeniyle resüsitasyon işlemi başlatıldığından ve genel durum stabil olmadığından bebeğin daha önce ayarlanan bir yeni doğan yoğun bakım ünitesine sevki gerçekleştirilememiştir. Yapılan müdahalelere rağmen bebek Öz solunum ve kalp durması geri döndürülemediğinden saat 22.45’te ex olarak kabul edilmiştir.” denildi.

GÖZLEM ALTINDAKİ ANNENİ DURUMU İYİ

Bakanlık bazı haberlerde yer aldığı gibi bebeğin yeniden yoğun bakım ünitesi olmadığı için değil, doğumda yaşam bulgularının yoğun bakımda takibi mümkün kılacak düzeye gelmediğinden (kalp atışı çok düşük seviyede ve solunumu olmayan) ve yapılan yeniden canlandırmaya yanıt alınamadığından (yaklaşık 3 saat uzman hekim tarafından) yaşamını yitirdiğini dikkat çekti.

Halen Lüleburgaz Devlet Hastanesinde gözlem altında tutulan annenin ise genel durumunun iyi ve hayati tehlikesi bulunmadığı ifade edildi. CİHAN

Yorumlar